Poslanici o poslovniku, a ne o predsedniku

Izvor: Politika, 24.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o poslovniku, a ne o predsedniku

Nastavak sednice danas, a jedini kandidat za predsednika parlamenta je Slavica Đukić-Dejanović (SPS)

Potpredsednica Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović nije juče izabrana za predsednika Narodne skupštine Srbije, pošto poslanici za sat i po, koliko je trajao jučerašnji nastavak konstitutivne sednice, nisu ni počeli raspravu o izboru predsednika parlamenta.

Kandidaturu Đukić-Dejanović potpisima su inače podržali svi poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << okupljeni oko SPS-a i Demokratske stranke, ukupno njih 122, a njenom izboru, najavili su i poslanici manjina.

Jučerašnja sednica je, na insistiranje opozicije, prekinuta u 18 časova, pošto je završeno radno vreme, a do tada su poslanici Srpske radikalne stranke i koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija ukazivali na povrede Poslovnika, jer sednica nije zakazana u skladu s pravilima. Predsedavajući Jovan Krkobabić zakazao je nastavak za danas u 10 i pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije. Svi su se pozivu odazvali i svi najavili da neće opstruirati izbor predsednika, već samo da se radi u skladu sa Poslovnikom..

Krkobabić je sednicu zakazao u ponedeljak za juče u 16 časova, a počela je oko 16,30. Čim je rekao da će kvorum biti utvrđen prebrojavanjem poslanika i zatražio od njih da podignu ruke, u sali je nastao žagor i pre nego što se prešlo na utvrđivanje kvoruma počelo je reklamiranje povrede Poslovnika. Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS-a , zamerio je što, kako je rekao, za sednicu uopšte nije dobio poziv. Prema njegovim rečima, da se sednica održava, saznao je „na sopstvenu inicijativu”. On je, takođe, rekao da čak i da je bilo poziva, nije korektno zvati ljude, bez ikakve potrebe da dođu za 24 sata, a pri tom se „u Strazburu održava letnje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, gde je, na jednom komitetu trebalo da se raspravlja i o trgovini ljudskim organima nestalih na Kosmetu i to na inicijativu Rusije i Srbije”.

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS-a, koji je, takođe, bio u Strazburu, kazao je Krkobabiću da je bivalo i starijih predsedavajućih parlamentom od njega, ali „nijedan nije bio uvučen u nečasne radnje kao vi”. Nikolić je zamerio na načinu kako je sazvana sednica, ali i optužio ga je za, kako je rekao, pokušaj prevare, jer „nije bilo vremena da i opozicija podnese predlog svog kandidata za predsednika, a vladajuća koalicija je tek nekoliko minuta uoči početka sednice dostavila svoj predlog”. Krkobabić je nekoliko puta upozorio Nikolića da mu je isteklo vreme, a on mu je odgovorio da ga ne opominje, jer on na to nema pravo. „To može samo predsednik, a vi ste tu zahvaljujući vašim godinama, nadam se da ja neću toliko dugo da se bavim politikom, pa da po tom osnovu predsedavam”.

Jovan Palalić (DSS) kazao je da je o sednici obavešten SMS porukom, a isto je rekla i Vjerica Radeta (SRS). Nataša Jovanović (SRS) kazala je da su poslanici koji su bili u Strazburu „aterirali u 15 časova na surčinski aerodrom, specijalnim ’falkon’ avionom koji ste po nas poslali, a ja sam mislila da ste vi štedljiv čovek koji se bori za prava penzionera”.

Dragan Todorović (SRS) kazao je da nema uslova za rad, da je Krkobabić trebalo da se konsultuje sa šefovima poslaničkih grupa, da nije utvrđen kvorum, „pa mi ovde samo ćaskamo”. On je podsetio i na prošlogodišnje poništavanje izbora vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda, jer „nije bilo omogućeno opoziciji da predloži kandidata”.

Dragan Šormaz (DSS) ispričao je da je skupštinska delegacija u ponedeljak ujutro krenula na zasedanje Parlamentarne skupštine NATO u Crnu Goru i da ih je vest o sednici parlamenta zatekla u Podgorici, te da su se otud brže bolje vraćali, a „ljudi su nam se smejali”.

Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe LDP-a, kazao je da je ta stranka spremna da učestvuje u radu parlamenta, bez obzira na to što se ne slaže sa predlogom kandidata za predsednika. On je pozvao Ivicu Dačića kao ovlašćenog predlagača kandidata da omogući konsultacije poslaničkih grupa i da se odredi pauza za to. On je istakao da će LDP dati i kvorum, jer želi da se što pre konstituiše parlament, kako bi počela rasprava o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Krkobabić ni tada nije prekinuo sednicu, pa je nastavljeno reklamiranje povreda Poslovnika, a u ovoj debati moglo se čuti i da buduća „vlada liči na semafor – ima crvenu, žutu i zelenu boju, problem je što one nikad ne mogu da svetle istovremeno”, kako je rekla Aleksandra Janković (NS). Tačno u 18 časova Krkobabić je dao reč Bošku Ristiću (DS), ali su radikali izašli s njim za govornicu, jer je isteklo radno vreme, a nije produžen rad u skladu s Poslovnikom, te je Krkobabić prekinuo sednicu.

M. Čekerevac

----------------------------------------------------------------------------------

Dulić: Opozicija i jeste i nije u pravu

Oliver Dulić, bivši predsednik Narodne skupštine Srbije i član Predsedništva DS-a, rekao je novinarima da je opozicija u nekim stvarima bila u pravu, a u nekima nije. On je istakao da je sednica mogla biti nastavljena i izabran predsednik, „bilo bi korektno da je to dozvoljeno”. Dulić je dodao da postoji praksa, utvrđena u prošlom sazivu, da se sednice, kad je kratak rok, sazivaju kako je to učinjeno i sada. On je dodao i da je svim poslaničkim grupama omogućeno da predlože kandidate „i sednica bi bila potpunija”. Dulić je istakao da je dobro što će sednica biti nastavljena danas – „kad opozicija proguta gnev što je sastavljena skupštinska većina, koja, u ovom trenutku, nije po volji opozicije, da se završi bez opstrukcije izbor predsednika parlamenta”. Prema njegovim rečima, „treba poštovati odredbe Poslovnika, pogotovo što se radi o važnoj istorijskoj sednici, a svaka je takva kad se bira predsednik parlamenta”.

[objavljeno: 25/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.