Poslanici o blokiranju pregovaračkog poglavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2016, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o blokiranju pregovaračkog poglavlja

Poslanici pojedinih opozicionih stranaka u Skupštini Srbije ocenili su danas da se premijer Srbije Aleksandar Vučić poneo neodgovorno jer je napustio Brisel zbog blokade pregovaračkog poglavlja 26 i istakli da nisu iznenađeni zbog blokiranja poglavlja. Poslanici vladajućih stranaka ocenili su međutim da se premijer poneo odgovorno jer neće da dozvoli da neko ponižava Srbiju, kao i da je hrvatsko blokiranje poglavlja 26 o obrazovanju politička odluka.

Šef poslaničke grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Spocijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je odlazak Vučića iz Brisela samo predstava za građane i da to nije način za rešavanje problema.

"Ako je put Srbije u Evropu najvažniji spoljnopolitički, politički i unutrašnji prioritet onda je ovaj način apsolutno neprimeren i ne možemo očekivati da se država transformiše u jednu modernu evropsku državu sa ovim rukovodstvom i ovim načinom vođenja politike", ocenio je Đurišić.

On je novinarima u Skupštini rekao da ako postoje problemi onda ih je potrebno rešiti na bilateralnom nivou i da pitanja i problemi manjina u Srbiji, ali i u Hrvatskoj moraju biti rešena.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da se odlaskom iz Brisela ne mogu rešiti problemi i da je neophodno odgovornije ponašanje predstavnika vlasti prema strateški značajnom pitanju za zemlju, odnosno ulasku Srbije u EU.

Predsednica skupštinskog Odora za evropske integracije i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić je rekla je da odluka Hrvatske u vezi blokiranja otvaranje Poglavlja 26 u nastavku pregovora Srbije sa EU ne predstavlja iznenađenje.

"Po mojim informacijama svi naši susedi osim Mađarske su imali niz primedbi, najviše na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina", rekla je Marinika Tepić novinarima u Skupštini.

Ona je navela i da ne zna šta su konkretne primedbe Hrvatske i da bi to trebalo da saopšte srpski zvaničnici koji su komentarisali odluku te države na način koji ponovo stvara tenzije u regionu.

Marinika Tepić je ocenila i da je odluka premijera Aleksandra Vučića da napusti jučerašnji skup u Briselu motivisana unutarpolitičkim razlozima.

Prema njenim rečima, Vučiću nije ni bilo mesto na tom sastanku na kome učestvuju ili ministri za evropske integracija ili šefovi diplomatija.

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da je odluka Hrvatske "svakako loša" i da neće doprineti harmonizaciji odnosa dve države.

On je rekao novinarima u parlamentu da je sada najvažnije da bude očuvana evropska orijentacije Srbije, podsetivši da su i druge države regiona imale međusobne probleme u ispunjavanju evropskih kriterijuma.

"I Hrvatska je, u odnosu sa Slovenijom, na putu ka EU prošla kroz svog toplog zeca", rekao je lider LDP aludirajući na način progona političkih protivnika na Golom otoku u vreme bivše Jugoslavije.

On je naveo i da zabrinjava izostanak svesti u Hrvatskoj u vezi prevazilaženja problema iz ratnih sukoba a u koje je ubrajao i "glupost poput one vezane za podelu srpskih čokoladica deci".

On se založio i za prevazilaženje svih problema u odnosima Srbije i Hrvatske.

"Treba tražiti partnere u EU koji će nam pomoći da prevaziđemo naš odnos sa Hrvatskom", rekao je on.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta je rekla je da ono što se juče dogodilo u Briselu pokazuje da Srbija nikada neće ući u EU i da zbog stalnih ucena iz Brisela i izmišljanja raznih novih uslova ni poglavlja koja su otvorena neće biti zatvorena.

Ona smatra i da Srbiji nije mesto u EU i da treba da promeni kurs državne politike.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović odbacio je kritike opozicije istakavši da je Vučić time što je napustio sastanak u Briselu pokazao da niko ne može da ponižava Srbiju.

On je rekao da ga ne čudi što poslanici opozicije nisu izgovorili ništa što bi bila politička alternativa politici vlasti.

"Šta oni drugo imaju pametno da kažu. Čudi me da su i to uspeli da sastave kao političku izjavu.... da ne očekujete da ih Vučić sluša. Mislim da taj film nećete gledati", rekao je Martinović.

On je naveo i da je sada na EU da odluči dokle će dozvoljavati da jedna njena članica, u ovom slučaju Hrvatska, ponižava Srbiju i dodao Hrvatska to čini iz političkih, a često i dnevno-političkih razloga.

Kako je napomenuo, Srbija je učinila sve što je potrebno da se otvore tri poglavlja 5, 25 i 26, a i dalje će nastaviti da radi na tome.

"Srbija to čini zbog same sebe jer smatra da je EU ekonomski i politički uređeno društvo sa visokim stepenom poštovanja ljudskih prava", kazao je Martinović.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević takođe je rekao da je odluka Hrvatske da blokira pregovaračko poglavlje politička odluka Hrvatske koja "pokazuje neprincipijelnost" na nivou EU.

Milićević je naveo i da će Srbija ostati na evropskom putu i nastaviti posvećeno da radi na otvaranju svih poglavlja, ali da to ne znači da će dozvoliti ponižavanja.

"Hrvatska to ne radi prvi put i previše puta su se dešavale ovakve stvari da bi verovali u objektivnost", rekao je on i ukazao da se Srbija za razliku od Hrvatske iskreno zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srbije napustili su Brisel zbog stava Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju u pregovorima o priključenju Srbije EU.

U Briselu je ostala samo ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja će prisustvovati međuvladinoj konferenciji na kojoj će biti otvorena poglavlja 5 i 25, o javnim nabavkama i o nauci.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj interesovao se za ubistvo nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića i ubistvo dvojice gardista u kasarni u Topčideru 2004. godine.

On je pitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto MUP ne preduzima ozbiljne korake na planu rasvetljavanja nekih od najpoznatijih ubistava od 2000. godine, a u prvom planu ubistva Đinđića i ubistva dvojice gardista.

Šešelj je kazao i da je uloga Nebojše Čovića u zaveri ubistva Đinđića bila veoma velika i da sada "imamo neoborive dokaze".

On je govoreći o smrti gardista rekao da je očigledno da je Vuk Jeremić učestvovao u zataškivanju ubistva, ali je naveo da je Jeremićeva uloga u tome bila minimalna.

"Ne može mu uloga biti veća od uloge Borisa Tadića (tadašnjeg predsednika Srbije) u čijem kabinetu je on tada civilno služio vojsku. Najvažnija je uloga Tadića i monstruoznog Mikija Rakića koji stoji iza svih nameštaljki i afera plasiranih protiv političkih protivnika", rekao je Šešelj.

On je naveo i da zna da su naprednjaci zahvalni Rakiću i da on ima zasluga za formiranje SNS, ali ih je pozvao da sada razjasne njegovu ulogu pošto je "mrtav i ne može da podlegne odgovornosti".

Šešelj je kazao i da je svrha prozivanja Jeremića bila da se politički diskvalifikuje i da je to postignuto i da sada treba rešiti ubistvo dvojice gardista.

Šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića interesovalo je zašto Srbija nema kancelariju za saradnju sa Rusijom, a ima sa Evropskom unijom i "zašto ne smemo da poboljšamo stratešku saradnju sa Rusijom već moramo da trpimo i dalje ucene i pritiske iz Brisela".

On je pitao i da li je Vučić "amnestirao NATO zločine" i da li planira da uvede Srbiju u NATO i tražio objašnjenje zašto humanitarci iz rusko-srpskog centra u Nišu ne mogu da dobiju diplomatski imunitet koji su dobili "Vučićevi NATO prijatelji".

Obradović je pitao Vučića i kada će biti rešeni problemi radnika Industrija kotrljajućih ležaja IKL koji je u stečaju, a kojima nisu isplaćene zarade, nije povezan staž i pitao šta će biti sa imovinom tog preduzeća.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Marinika Tepić pitala je u kom svojstvu je ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Aleksandar Vulin otvorio prvi sajam posvećen nacionalnim manjinama.

Ona je tražila da joj Vulin kaže odakle mu podaci da u Srbiji ima 118 štampanih medija na jezicima nacionalnih manjina i 39 mešovitih, i 76 kanala koji emituje 8.000 programa na jezicima nacionalnih manjina i 103 radio stanice na kojima se emituje 110.000 sati programa na jezicima nacionalnih manjina.

Marinika Tepić je tražila da joj Vulin u odgovoru decidno nabroji sve te medije i sve programe koji oni emituju.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja počeli raspravu o poljoprivrednim zakonima.

Izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju se odnose na odredbe kojima se uređuje postupak rada Uprave za agrarna plaćanja u pogledu dodeljivanja sredstava iz IPARD fonda.

Srbija je od marta 2012. dobila mogućnost da koristi sredstva iz IPA fondova koja su namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju, pri čemu je nužan uslov akreditovanje decentralizovanog sistema upravljanja, čiji je operativni deo Uprava za agrarna plaćanja.

Izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju treba da omoguće usmeravanje podsticaja u oblasti direktnih plaćanja za stočarsku proizvodnju na širi krug korisnika.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o vodama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.