Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poslanici kao partijski kuriri"

Beograd -- Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže da su zakonska rešenja od poslanika napravila partijske kurire.

"Stranke više nemaju razloga da mandate štite od vlastitih poslanika blanko ostavkama jer je novi Ustav Srbije propisao da mandatom raspolaže stranka, a ne poslanik. Takvo rešenje ne postoji nigde u Evropi, ono suštinski poništava nezavisnost poslanika", kaže Vučetić za Dnevnik.

"Očigledno se radilo o pitanju oko kog su se, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je razgovarano o tekstu najvišeg pravnog akta, stranački vrhovi najlakše složili jer oni ne podnose poslaničku slobodnu volju", kaže on.

"Poslanici tako, u osnovi, postaju partijski kuriri, s jedinim zadatkom da u Skupštini zastupaju stav vrha stranke i da misle i glasaju po njegovom nalogu. U suprotnom, ostaju bez mandata", kaže Vučetić i dodaje da je to paradoksalna situacija jer je nezavisnost poslanika garantovana istim tim ustavom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.