Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici i upravni odbori

Beograd -- Od poslaničke plate u Srbiji može sasvim pristojno da se živi, posebno uz članstvo u Upravnom odboru nekog javnog preduzeća.

Iako postoji zakonska obaveza da ta primanja budu objavljena, u većini javnih preduzeća ona se ipak kriju. Veruje se da više od 30 narodnih poslanika sedi u upravnim odborima NIS-a, Telekoma, EPS-a i ostalih velikih državnih preduzeća. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da su javna preduzeća, po zakonu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donetom pre godinu i po dana, dužna da objave podatke o poslovanju.

Na taj način, poslanici mesečno zarade skoro koliko i građani sa prosečnom platom u Srbiji, ali za godinu dana. Za razliku od svoje koleginice iz parlamenta Sanje Čeković koja nije htela pred našim kamerama da otkrije koliko dobija za članstvu u upravnom odboru NIS-a, šef DSS-ovih poslanika Miloš Aligrudić kaže da za predsedavanje Upravnim odborom JAT airwaysa mesečno dobija skoro 57 hiljada dinara. S ozirom da je zaposlen u skupštini gde prima platu, mesecno zarađuje oko 141 hiljade dinara.

"Možda neko kaže da je to i previše, ali to je bukvalno adekvatno količini posla i energije koja se tu ulaže. Ja bih naviše voleo da nisam tamo i voleo bih da dođe što pre vreme kada niko od političara biti u UO i kada će ta preduz u sebi imati za osnov privatni kapital i kada će naravno biti potpuno drugačiji rezon upravljanja", kaže Aligrudić.

Ostali članovi upravnog odbora JAT-a mesečno dobijaju prosečno oko 38 hiljada dinara. Aligrudić tvrdi da poređenja zarada vodećih političara i prosečnih plata u Srbii koje iznose oko 19 hiljada dinar, nisu adekvetna. "Možemo porediti samo žabe sa žabama. Znate ne ne možemo govoriti o različitim kategorijama i različitim stvarima. Dakle ovde se radi o imenovanim licima koji imaju određeni mandat bez ikakve garantije da će posle isteka mandata raditi bilo koji svoj posao koji su radili pre toga. Da sam sada u advokaturi i da radim onaj posao za koji znam da bih radio da nisam u politici imao bih 2 ili 3 puta veća primanja mesečno u proseku nego što su ova. Novac nije jedini motiv", objašnjava Aligrudić.

Njegov kolega iz najveće vladajuće stranke Đorđe Mamula predsedava jedanom od finansijski najmoćnijih institucija ugradu. On za vođenje upravnog odbora gradske direkcije za građevinsko zemljište mesečno dobija oko 24 hiljade dinara, ali ne uzima poslaničku platu, nego samo paušal od 35 hiljada. Ni Mamula ne misli da su ukupne zarade političara neprimereno visoke u odnosu na prosečne plate u Srbiji.

"Svuda u svetu poslanici imaju taj status. S tim što s obzirom na naše prilike i naša plaćanja ovakva kakva su, plaćen je. Ranije kada su bili manje plaćani poslanici , recimo kao i u svetu, smatralo se da imaju to ljudi koji iamju dovoljno novca , smatralo se da ne moraju da imaju velike dodatke kao poslanici. Međutim posle je taj stav promenjen", kaže Mamula.

U skladu sa zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja B92 će i narednih dana istraživati koliko u Srbiji zarađuju poslanici i ostali političari koji su u rukovodstvima javnih preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.