Poslanici danas o Narodnoj banci Srbije

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici danas o Narodnoj banci Srbije

Poslanici republičkog parlamenta nastaviće danas drugu vanrednu sednicu razmatranjem amandmana na predložene izmene I dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), koji, između ostalog, predviđa da će guvernera predlagati predsednik države.

Na taj zakonski predlog, kako je ranije izjavio guverner u ostavci NBS Radovan Jelašić, podneto je oko 150 amandmana.

Guvernera bira Skupština Srbije većinom glasova svih poslanika, na period od šest godina, sa pravom ponovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbora, a on rukovodi NBS, zastupa i predstavlja tu instituciju.

Organi NBS su, kako piše u predloženom zakonu, Izvršni odbor, koga čine guverner i viceguverneri, guverner, Savet guvernera.

Izvršni odbor preuzima ovlašćenja dosadašnjeg Monetarnog odbora, utvrđuje monetarnu i deviznu politiku, kao i aktivnosti očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sitema, a posebno utvrđuje program monetarne politike NBS, način utvrđivanja kamatnih stopa NBS, uslove i način izdavanja hartija od vrednosti, uslove pod kojima i način na koji NBS sprobodi operacije na otvorenom tržištu i obavlja diskontne poslove, politiku dobravanja kratkoročnih kredita"

Savet guvernera NBS čini pet članova, uključujući i predsednika, koje bira republički parlament na predlog skupštinskog Odbora za finansije, na period od šest godina, s pravom ponovnog izbora.

Savet, između ostalog, donosi Statut NBS, utvrđuje režim kursa dinara, donosi finansijski plan NBS, usvaja godišnje finansijske izveštaje NBS, bira spoljnog revizora"

NBS, kako piše u predlogu zakona, je centralna banka Srbije, samostalna je i nezavisna u obavljanju funkcija, a organi NBS i članovi tih organa u obavljanju funkcija ne primaju, niti traže upustva od državnih organa i organizacija, kao ni od drugih lica.

Poslanici su drugu vanrednu sednicu, na čijem je dnevnom redu osam tačaka, započeli 7. juna, a u dosadašnjem toku sednice su u načelu i pojedinostima razmotrili četiri zakonska predloga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.