Poslanici SDP će podržati deklaraciju SDU o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici SDP će podržati deklaraciju SDU o Srebrenici

BEOGRAD - Potpredsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Meho Omerović najavio je danas da će poslanici DS u Skupštini Srbije podržati deklaraciju o Srebrenici koju je najvišem zakonodavnom telu uputila Socijaldemokratska unija (SDU).

"Takva deklaracija bi mogla mnogo više da doprinese promeni stava Holandije prema Srbiji i dovela bi do normalizacije sada zategnutih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije", naveo je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Omeragić je kazao i da bi usvajanje takve deklracije sprečilo svaku dalju raspravu i polarizacije prisutne u javnosti, kao i da je to najbolji način da Srbija demonstrira spremnost da se suoči sa prošlošću, ali i da konkrtno doprinese procesu pomirenja u regionu.

Usvajanje deklaracije

"Usvajanjem ove deklaracije bi bila učvršćena i pozicija Srbije kao vodeće zemlje u regionu, ali i povećan njen ugled na međunarodnom planu", naveo je Omerović po kome bi deklaracija omogućila i brže rasvetljavanje drugih zločina počinjenih na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Više hiljada Muslimana je ubijeno okolini Srebrenice u julu 1995. u akciji Vojske Republike Srpske.

Tela 534 tada ubijenih Bošnjaka biće danas ukopana u Potočarima kod Srebrenice.

Deklaracija bi, smatra Omerović mogla da predstavlja i početak istinskog bošnjacko-srpskog dijaloga koji nije samo vezan za međusobne odnose Srbije i BiH nego i za stabilost u celom regionu.

Korać: Suočavanje sa genocidom

U predlogu deklaracije koji je Skupštine Srbije uputio poslanik SDU Žarko Korać piše, između ostalog, da državni organi imaju dužnost da preduzmu sve raspoložive mere za aktivno suočavanje sa genocidom i ratnim zločinima i pomognu rehabilitaciju žrtava i članova njihovih porodica.

Navodi se i da, ukolilko bude usvojena, zabranjivaće da se genocid veliča, negira ili zaboravi, a obavezivaće državu da razotkrije i kazni svako ideološko opravdanje zločina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.