Poslanici EP pozvali svetske lidere da održe samit o veštačkoj inteligenciji; Pičai zabrinut zbog ubrzanog razvoja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 16:49

Poslanici EP pozvali svetske lidere da održe samit o veštačkoj inteligenciji; Pičai zabrinut zbog ubrzanog razvoja

Poslanici EP pozvali su danas svetske lidere da održe samit kako bi se dogovorili o glavnim principima za kontrolu i primenu veštačke inteligencije (AI), uz obrazloženje da se ona razvija brže nego što su mnogi očekivali.

Poslanici Evropskog parlamenta koji rade na predstojećem zakonodavstvu EU o tehnologiji, rekli su da bi predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, trebalo da sazovu sastanak na najvišem nivou, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Saopštenje je usledilo manje od tri nedelje nakon što su vlasnik Tvitera Ilon Mask i više od 1.000 ličnosti iz tehnoloških kompanija, zahtevali šestomesečnu pauzu u razvoju sistema na tragu ChatGPT-a kompanije OpenAI, koji podržava Majkrosoft.

U tom otvorenom pismu, koje je u martu objavio Institut za budućnost života (FLI), upozoravaju da bi veštačka inteligencija mogla da širi dezinformacije neviđenom brzinom i da bi mašine mogle da ''nadmudre, zastare i zamene'' ljude, ako ne budu kontrolisane.

Poslanici Evropskog parlamenta su rekli da se ne slažu sa nekim od "alarmirajućih izjava" FLI.

''Ipak, slažemo se sa osnovnom porukom pisma: sa brzom evolucijom moćne veštačke inteligencije, vidimo potrebu za značajnom političkom akcijom'', naveli su oni.

Evropski zakonodavci su radili na sopstvenom zakonu o veštačkoj inteligenciji u poslednje dve godine, prema kojem se očekuje da alati za veštačku inteligenciju budu klasifikovani prema njihovom percipiranom nivou rizika, od niskog do neprihvatljivog.

Pičai: Iz zabrinutosti zbog veštačke inteligencije noću sam budan

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai izjavio je danas da ga zabrinutost zbog razvoja veštačke inteligencije drži noću budnim i da tehnologija može biti veoma štetna, ako se pogrešno primeni.

Pičai je pozvao da se uspostavi globalni regulatorni okvir za veštačku inteligenciju, sličan sporazumima koji se koriste za regulisanje upotrebe nuklearnog oružja, jer je upozorio da bi konkurencija u napretku proizvodnje tehnologija mogla dovesti do toga da bezbednost bude gurnuta u stranu, preneo je "Gardijan".

U intervjuu za CBS, Pičai je rekao da zbog negativne strane veštačke inteligencije ima nemirne noći.

"Može biti veoma štetna ako se pogrešno primeni i još nemamo sve odgovore, a tehnologija se brzo kreće. Pa da li me to drži budnim noću? Apsolutno", kazao je on.

Pičai je rekao da će vlade morati da smisle globalne okvire za regulisanje veštačke inteligencije, s obzirom na to kako se razvija.

Prošlog meseca, hiljade stručnjaka za veštačku inteligenciju, istraživača i pristalica, uključujući i vlasnika Tvitera Ilona Maska, potpisalo je pismo u kome pozivaju na pauzu u stvaranju "gigantske" veštačke inteligencije na najmanje šest meseci, usled zabrinutosti da bi razvoj tehnologije mogao da raste van kontrole.

Upitan da li bi okviri u stilu nuklearnog oružja mogli biti potrebni, Pičai je potvrdno odgovorio.

"To bi nam trebalo", istakao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.