Izvor: B92, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice ne veruju ministarstvu

Beograd -- Porodice žrtava bombardovanja RTS saopštile su da je Ministarstvo odbrane odbilo da objavi ključne dokumente o bombardovanju.

Šest nevladinih organizacija pozvalo je 10. septembra Ministarstvo odbrane da objavi transkripte presretnutih razgovora pilota aviona NATO-a koji je krenuo da bombarduje Televiziju. Ti transkripti, koji pokazuju da je vojni vrh bio umešan u žrtvovanje radnika Televizije, citiraju se u predmetu broj 466 iz 2001. u posedu Ministarstva odbrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navele su u zahtevu nevladine organizacije.

Ministarstvo je u četvrtak, 13. septembra, na svom sajtu objavilo faksimile dva dokumenta iz tog predmeta, tvrdeći da više ništa ne postoji.

"Ta tvrdnja je potpuna neistina", tvrde u saopštenju porodice žrtava.

"Predmet broj 466 od 2001. sadrži dvadesetak dokumenata, uključujući dve službene beleške nadležnog vojnog tužioca i tri međusobno nezavisne službene beleške obaveštajnih oficira; u svih tih pet beležaka transkript se ili pominje ili se njegovi delovi izričito citiraju", saopštile su porodice.

One dodaju da "barem dve od tih pet službenih beležaka nose oznake da moraju da budu trajno arhivirane".

"Tvrdnja ministarstva odbrane da traženi dokumenti o kojima je reč zapravo ne postoje i dokazivanje te neistine falsifikatima delovodnika, očito otvaraju suštinski važnu temu uništavanja kompromitujućih vojnih dokumenata nakon rušenja Miloševića 5. oktobra 2000.", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.