Popović: Rezolucija neće imati dugotrajan efekat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Rezolucija neće imati dugotrajan efekat

Rezolucija o Srebrenici neće imati dugotrajan efekat, a njen cilj je ukazivanje na potrebu da se ojača uloga centralne države u Bosni i Hercegovini, smatra nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Dejan Popović.

On je, međutim, ocenio da će sama rezolucija označiti privremeno zahlađenje u bilateralnim odnosima Beograda i Londona.

Popović je sinoć za TV B92 rekao da mu se čini da je na dugi rok glavni strateški cilj britanske spoljne politike u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jačanje funkcionalnosti bosansko-hercegovačke države.

"Veoma visoko pozicionirane diplomate, održavajući kontinuitet jedne politike, ušli su u akciju pripremanja ove rezolucije. Sa jedne strane Britanija želi da time da značaj obeležavanju tog užasnog zločina u Srebrenici, ali je to i pokušaj da se ukaže na potrebu pomirenja u regionu, i još više na potrebu da se pojača uloga centralne države u BiH. Kroz nekoliko formulacija u toj rezoluciji vide se da je želja Velike Britanije, a verovatno i nekih drugih sila, da se ojača funkcionalnost bosansko-hercegovačke centralne države", dodao je on.

Popović, ipak, smatra da njen efekat neće dugo trajati.

"Vrlo brzo će se efekti te rezolucije izgubiti u moru nekih novih događaja koji će nastupati. Ne mislim da će ona trajno obeležiti bilo šta", kazao je on.

Upitan da li, imajući u vidu da je velika Britanija jedan od inicijatora rezolucije, to može da se odrazi na buduće odnose Beograda i Londona, Popović je kazao da on misli da će sama rezolucija označiti privremeno zahlađenje u bilateralnim odnosima.

"Ostaju neke stvari koje su suštinskije. Podrška Britanije evrointegracijama, s jedne strane, naš interes da privučemo malobrojne britanske investitore, s druge strane, ali nastaće i novi problemi. Pre svega ih anticipiram u najavljivanim izmenama u organizaciji bosansko-hercegovačke države na kojima će, pretpostavljam, insistirati Velika Britanija. Tu će se opet pojaviti određene frikcije u odnosima Srbije i Britanije", rekao je Popović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.