Ponovo traženo od Vlade Srbije: Usvojite Rezoluciju o ustaškom genocidu

Izvor: B92, 24.Jan.2022, 17:10

Ponovo traženo od Vlade Srbije: Usvojite Rezoluciju o ustaškom genocidu

Beograd -- Od Vlade Srbije zatraženo da se usvoji predlog "Rezolucije o ustaškom genocidu Nezavisne države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima 1941-1945".

Taj zahtev uputio je Organizacioni odbor Apela za usvajanje predloga "Rezolucije", a od Vlade Srbije se traži i da se izjasni po tom predlogu i da zakaže sednicu Skupštine Srbije na kome bi ta rezolucija mogla da bude usvojena.

Predstavnica tog odbora Biljana Đorđević izjavila je danas u beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Medija centru da je inicijativu za Rezoluciju pokrenula Smilja Tišma, najstariji poslanik Skupštine Srbije i preživelo dete logoraš iz Jasenovca.

Prema njenim rečima, predlog Rezolucije su podržali i poslanici Radovan Tvrdišić, Đorđe Komlenski, Jadranka Jovanović, Bratislav Jugović, Ana Karadžić, Bojan Torbica, Vladan Glišić, Željko Tomić i Marijan Rističević.

Đorđević je najavila za sredu, 26. januar skup podrške Organizacionog odbora Smilji Tišmi ispred Vlade Srbije, kada će premijerki Ani Brnabić dostaviti svoje zahteve.

Preživelo dete iz logora i jedan od inicijatora podnošenja Rezolucije Gojko Rončević Mraović kazao je da su pismo uputili i predsedniku Srbije Aleksandru Vučuću, predsednici Vlade Ani Brnabić, kao i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću u kojima se žale na "ćutanje administracije i blokadu parlamenta".

Predlog Rezolucije našao se krajem decembra 2021. godine pred Skupštinom Srbije. Tada je 30 poslanika glasalo za njegovo usvajanje, a 113 poslanika nije glasalo, zbog čega Rezolucija nije usvojena. Glasova protiv nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Apel Skupštini za usvajanje Rezolucije o genocidu NDH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022

Predstavnici Organizacionog odbora "Apela za usvajanje predloga rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941 do 1945. godine", ponovo su danas zatražili da parlament održi vanrednu sednicu, i to 27. januara, i usvoji predlog te rezolucije...Na konferenciji u Medija centru,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.