Izvor: Danas, 17.Mar.2015, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo se sastali Pajtić, Čanak i Pastor

Novi Sad, Beograd - Lideri koalicionih stranaka u Vojvodini DS, LSV i SVM Bojan Pajtić, Nenad Čanak i Ištvan Pastor sastali su se juče po treći put ne bi li postigli dogovor o daljem funkcionisanju pokrajinske vlasti, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, sastanak je održan u prostorijama Pokrajinskog odbora DS, jer je formalno, posle Čanka i Pastora, sada domaćin bio Pajtić.

Inicijator razgovora o problemima u koaliciji bio je lider LSV, a posle drugog razgovora trojice >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << predsednika u Subotici 4. marta saopšteno je da su sagledane sve sporne situacije koje treba prevazići i da je zaključak da postoji dobra volja da se problemi reše. Dogovoreno je da trojica lidera o svim otvorenim temama i predlozima rešenja obaveste stranačke organe, nakon čega će biti nastavljeni razgovori.

Trojica lidera sastali su se uoči današnje sednice Skupštine Vojvodine na kojoj će pokrajinski poslanici razmatrati Predlog odluke o izgledu i korišćenju oficijelnih i tradicionalnih simbola AP Vojvodine. Za tu odluku, prema najavama, neće glasati poslanici LSV, pa se pretpostavlja da će i to biti jedna od tema razgovora.

Odbor Skupštine Vojvodine za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine usvojio je u petak većinom glasova Predlog odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine. "Time su stvoreni uslovi da ta odluka bude usvojena neophodnom dvotrećinskom većinom glasova na sednici pokrajinske skupštine", izjavio je predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor. Prema njegovim rečima, rad skupštinskog kolegijuma i nadležnog odbora na usaglašavanju Nacrta odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine pokazao je da je moguće složiti rogove u vreći i da je moguće postići dogovor o mnogim pitanjima ako ima dovoljno upornosti, takta i ubeđivačkog kapaciteta. "Racionalnost mora da nadvlada prvobitni strančarski interes", rekao je Pastor.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i šef poslaničke grupe LSV Dušan Jakovljev rekao je novinarima da su trenutni simboli koji se koriste u Vojvodini doneti odlukom pokrajinske skupštine pre 11 godina. Prema njegovim rečima, simboli koji su predloženi kao tradicionalno vojvođanski "predlažu se samo na osnovu opšteg utiska predlagača" jer su, kako je naveo, svi oni delovi Nacrta ustava iz 1849. koji nikada nije bio usvojen. On je upitao šta je onda osnov da se za nešto kaže da je tradicionalno. On je naveo da LSV nije podržala ni Statut AP Vojvodine jer se, posle usaglašavanja tog akta sa Ustavom, u novom tekstu našla i odredba o isticanju "tradicionalnih simbola". Njega čudi što su predstavnici DS i SVM podržali ovakav predlog.

Šef poslaničke grupe SPS Pavle Budakov izrazio je zadovoljstvo što je u vezi sa ovim pitanjem izbegnuta politizacija.

Kazne za nekorišćenje simbola do 500.000 dinara

Nacrt odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola Pokrajine podneli su članovi Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine profesori novosadskog Pravnog fakulteta Slobodan Orlović i Branislav Ristivojević. Tim dokumentom predviđeno je da se uz zvanične simbole AP Vojvodine uporedo ističu srpska zastava trobojka i grb iz 1848. godine. U predlogu stoji i to da se odgovorna lica, koja ne ističu obe zastave i ne koriste oba grba, prekršajno kazne iznosima od 50.000 do 500.000 dinara. Profesor Orlović, koji će na sednici Skupštine Vojvodine biti izvestilac o ovom predlogu Odbora, ocenio je da taj usaglašeni predlog prati ideju, normu i duh Statuta AP Vojvodine, odnosno da se time stavljaju u istu ravan sadašnji i tradicionalni simboli.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.