Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo o Kosovu

Priština -- O statusu Kosova ponovo su se oglasili političari iz Srbije i sa Kosova -Boris Tadić i Hašim Tači, koji su izneli oprečne stavove.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi formiranjem srpskog entiteta bila sačuvana multietničnost Kosova i Metohije i da stvaranje dva entiteta ne znači teritorijalnu podelu. To je najbolji način da se očuva multietnički karakter pokrajine i stvore uslovi za prihvatljiv oblik koegzistencije, rekao je Tadić za kosovski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedeljnik "Jedinstvo" na srpskom jeziku.

Tadić je rekao da je uslovna nezavisnost Kosova rešenje koje ne može doneti očekivani boljitak za sve građane niti rešiti nagomilane probleme. "To nije opcija o kojoj razmišljamo, jer jednostavno nije prihvatljiva za Beograd, a bez Beograda nema dugoročnog rešenja", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da njegov plan o stvaranju srpskog i albanskog entiteta na Kosovu ne predstavlja podelu, već je, kako tvrdi, preuređuje u skladu sa realnim uslovima na terenu i ukupnim sistemom vrednosti koji važi u Evropi i razvijenom demokratskom svetu. Tadić ne očekuje nametanje rešenja za Kosovo, jer bi ono donelo samo dugoročnu nesreću i nestabilnost čitavom regionu, a ne samo Srbiji i njenoj južnoj pokrajini.

Komentarišući da je jedan od ciljeva Albanaca na Balkanu stvaranje velike Albanije, Tadić je kazao da "velika Albanija, koje se navodno svi pribojavaju, već postoji". "Između Kosova i Albanije nema granice. Protok ljudi i robe odvija se bez nužne kontrole, dok je administrativna linija sa Srbijom dobro čuvana i podložna svim vrstama provera. Velika Albanija dakle već

postoji, samo nije pravno formalizovana...", zaključio je predsednik Srbije.

Tači: Najpravednija odluka nezavisnost

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je da u 2006. godini od međunarodne zajednice očekuje da, pošto sasluša stavove Prištine i Beograda, donese najpravedniju moguću odluku o budućnosti Kosova, a to je nezavisnost.

"Verujem da međunarodna zajednica sada sve više shvata da je jedino rešenje koje može osigurati mir, stabilnost, ekonomski razvoj i integraciju Kosova u evro-atlantske strukture i Evropsku Uniju nezavisna država", rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa.

Tači je istakao da je Priština jedinstvena u tom stavu, te da su zvaničnici kosovskih Albanaca to potvrdili i rezolucijom Skupštine o nezavisnoj i suverenoj državi. Lider DPK je upozorio da svako drugo rešenje podrazumeva nastavak problema na Kosovu i u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.