Ponovo kamenovan kamp Srba u Žaču

Izvor: Glas javnosti, Beta, 22.Apr.2010, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo kamenovan kamp Srba u Žaču

ŽAČ - Albanci u selu Žač ponovo su tokom noći kamenovali jedan kamp sa srpskim povratnicima u tom selu, iako je Vlada Kosova obećala da će štititi povratnike, pa su četiri Srbina napustila kamp i otišla za centralnu Srbiju.

Napade na Srbe u Žaču juče je osudila i Vlada Kosova, a njeni predstavnici obećali su da će kamp neprestano čuvati Policija Kosova.

Međutim, tokom noći jedan od dva kampa sa povratnicima ponovo je napadnut kamenjem. Albanci iz Žača nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << puta su bacali kamenje na povratničke šatore tvrdeći da među Srbima koji su se vratili ima i odgovornih za zločine nad albanskim civilima 1999. godine. Srbi negiraju te tvrdnje i traže da policija saopšti da li među povratnicima ima osumnjičenih za zločine.

Jedan od Srba povratnika u Žač, Dragoljub Jevtić, rekao je  da su njihovi šatori napadnuti sinoć oko 22 časa.

- Oko šatora sa povratnicima prethodno su patrolirali vojnici Kfora i policajci, a napad je usledio kada su oni otišli malo dalje od prvog kampa sa povratnicima. Odmah nakon napada Srbi su počeli da dozivaju policiju, a policajci su se pojavili posle desetak minuta - rekao je Jevtić.

Bez obzira na to, četvoro Srba, među kojima i Jevtić jutros su napustili kamp i krenuli za Srbiju.

Jevtić je naveo da je na autobus u kom su bili, na prostoru između dva povratnička kampa, ponovo bačen kamen, da su u blizini bila policijska kola, ali da su im policajci kazali da nisu videli napad.

Prema njegovim rečima, povratnici su razočarani jer su im predstavnici Vlade Kosova obećali zaštitu, a od tada su dva puta napadnuti kamenjem.

Jevtić je dodao da su ipak spremni da se vrate u Žač ako njihov kamp bude premešten i ako im kosovske vlasti zaista obezbede zaštitu.

Ministar za povratak u Vladi Kosova Saša Rašić rekao je  da je obavešten o novom napadu na kamp povratnika.

Rašić je naveo da su jutros predstavnici kosovske vlade otišli u opštinu Istok da razgovaraju sa tamošnjom albanskom zajednicom.

Ministar je dodao da je danas na sednici Vlade Kosova govorio o problemu u Žaču i da vlada i dalje podržava povratnike i da "stoji na stanovištu da će ih štititi 24 sata dnevno".

Beta t

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.