Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo izvoz oružja

Beograd -- Sledeće nedelje Zastava bi mogla da dobije dozvolu za isporuku oružja Jermeniji, koji je bio zabranjen zbog Rusije.

Izvoz oružja u ovu zemlju nastavljen je u januaru ove godine, posle štrajka radnika kragujevačke Zastave. Otvarajući Sajam naoružanja u Beogradu, ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da su u toku pregovori za dobijanje još izvoznih dozvola jer se za oružje iz Srbije, za sada, interesuju bivše nesvrstane zemlje.

Ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dragan Šutanovac želi da što pre obezbedi dozvole kako bi oružje iz Zastave otišlo u daleku državu na Kavkazu.

Prva dozvola za izvoz u Jermeniju već se realizuje, a druga, od koje se očekuje 900.000 dolara, još se čeka. Šutanovac kaže da je, što se tiče njegovog ministarstva, sve urađeno.

Prošlog decembra, oko hiljadu radnika "Zastava oružja" štrajkovalo je ispred Skupštine Kragujevca zbog odluke o zabrani izvoza u Jermeniju.

Prethodno su OEBS i Savet bezbednosti uveli embargo na izvoz bilo kog oružja i municije u tu zemlju.

Posle intervencije predsednika Srbije Borisa Tadića, zvaničnici Rusije su saopštili da se ne protive nastavku izvoza oružja. Radnici su tada poručili da će tražiti odštetu.

"Odštetni zahtev i dalje stoji, ali ako se realizuju sve ove dozvole i izvoz, u tom slučaju nema potrebe da se na tome insistira", kaže Zoran Aleksić, v.d. direktora "Zastava oružja".

"Ali ćemo insistirati na drugoj odšteti za izvoz koji smo napravili, ali nismo naplatili, i on i dalje stoji, to je 58 miliona dolara", kaže on.

Aleksić kaže da od izvoznih dozvola i novih poslova zavisi i budućnost Zastave. Toga je svestan i novi ministar odbrane, koji kaže da ova fabrika ima tržišta širom sveta.

Šutanovac je poručio i da će sve uraditi da vojna industrija sama zarađuje, a ne da, kao do sada, ostane budžetski korisnik. Cilj je, kako je objasnio, da se formira fond za razvoj fabrika, obezbedi kreditiranje po povoljnim uslovima, a smanje državne subvencije za vojsku.

Šutanovac o odbrambenoj industriji

Ministar odbrane, takođe, očekuje da Vlada uskoro napravi strategiju za revitalizaciju odbrambene industrije Srbije.

Šutanovac je, na otvaranju 3. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2007" na Beogradskom sajmu, rekao da bi problemima odbrambene industrije "trebalo da se bavi cela vlada", jer ti proizvodi imaju i "političku dimenziju i izvozne karakteristike" i da je potrebno povećanje izvoznog potencijala.

"Ubeđen sam da namenska, odbrambena ili bezbednosna industrija ima šanse da se oporavi i to nije problem samo Ministarstva odbrane, nego čitave države. Postoje kupci u inostranstvu koji su zainteresovani da sarađuju sa Srbijom i zato treba razvijati taj sektor", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, najveća prednost za razvoj odbrambene industrije su tradicija oružarstva i proizvodnje vojne opreme u Srbiji, kao i interesovanje zemalja koje su i ranije bile kupci oružja i vojne opreme.

"Zastava oružje' pokazala je da je moguća i saradnja sa američkim firmama ukoliko se proizvodi kvalitetno oružje", ukazao je Šutanovac i dodao da su uz američko, potencijalna tržišta za izvoz proizvoda domaće vojne industrije Afrika, Azija i Bliski istok.

U Krušiku 500 radnika višak

U Namenskoj proizvodnji valjevskog "Krušika" tehnološki višak je oko 500 režijskih i administrativnih radnika, izjavio je generalni direktor te kompanije Jovan Davidović.

Davidović je za valjevski nedeljnik "Napred" rekao da samo polovinu od 1.440 radnika Namenske proizvodnje "Krušika" čine proizvodni radnici, pa je stoga "neophodno podmladiti inženjerski i stručni kadar" sa oko 300 ljudi.

Oko 1.200 zaposlenih, prema njegovim rečima, bilo bi dovoljno da fabrika može da ostvaruje profit, bez pomoći države.

Saradnja Srbije i Crne Gore

Pomoćnici ministara odbrane Srbije i Crne Gore Dušan Spasojević i Ljubiša Perović saglasili su se danas u Beogradu da te dve zemlje potpišu sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Spasojević je predložio da predlog sporazuma početkom jeseni dostavi srpska strana, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pomoćnik ministra odbrane Srbije ponudio je, takođe, pomoć Crnoj Gori u izgradnji institucionalnih kapaciteta u oblasti odbrane, kao i pri izradi strategijskih i doktrinarnih dokumenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.