Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš sa američkim kolegom

Vašington, London -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš sastao se sinoć u Vašingtonu sa načelnikom Generalštaba SAD Piterom Pejsom.

To je prvi sastanak predstavnika SAD i Srbije te vrste nakon više od 50 godina. Ponoš je rekao da su se tokom sastanka dogovorili da težište saradnje SAD i Srbije u narednom periodu bude na nižim nivoima, odnosno u oblasti obrazovanja i obuke.

To, prema njegovim rečima, omogućava oficirima iz Srbije da se školuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na američkim vojnim obrazovnim institucijama, kao i da izgrađuju interoperativnost sa drugim državama koje su u okviru Partnerstva za mir i NATO-a.

Kako je naveo, to je sve u cilju dostizanja profesionalnih standarda za Vojsku Srbije, "bez obzira na političku dimenziju eventualnog ulaska ili neulaska u NATO i kada".

Ponoš je naveo da se sa Pejsom dogovorio da u dogledno vreme poseti Srbiju i da se u Beogradu otvori američka kancelarija za odbrambenu saradnju.

Ponoš je rekao da se sa Pejsom i sa zamenikom pomoćnika ministra odbrane SAD Danijelom Fejtom dogovorio da se iskoristi ulazak Srbije u Partnerstvo za mir i da se uspostave redovne bilateralne vojne konsultacije na najvišem vojnom nivou.

Tako će, kako je dodao, u toku godine visoka vojna delegacija SAD doputovati u Beograd, gde će biti obavljene vojne konsulatacije.

Ponoš će danas imati sastanke u Nacionalnom univerzitetu odbrane SAD i Stejt departmentu.

"Vojska SAD će štititi Srbe na Kosovu"

Zdravko Ponoš dobio je uveravanja svog američkog kolege da će vojnici SAD na Kosovu učiniti sve da u slučaju eskalacije nasilja na Kosovu zaštite srpsko stanovništvo, prenosi BBC.

Ponoš je kazao da sa načelnikom Generalštaba vojske SAD nije razgovarao o budućem statusu Kosova ni o političkim aspektima tog problema, već samo o bezbednosnim i vojnim pitanjima.

"Konstatovali smo da je dosadašnja saradnja Vojske Srbije i Kfora vrlo uspešna, da je obeležava reč partnerstvo i da u tom smeru treba i da nastavimo", kazao je Ponoš.

On je dodao da je zajednički konstatovano da je saradnja dve vojske u prethodne tri godine bila veoma uspešna i da je "maksimalno iskorišćen politički prostor" koji je bio na raspolaganju.

Načelnik Generalštaba je kao glavno političko ograničenje široj vojnoj saradnji dve zemlje naveo otvoreno pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, prenosi britanski javni servis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.