Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš sa Sheferom

Brisel -- U Briselu su razgovarali načelnik Generalšaba VS Zdravko Ponoš i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Ponoš je od Shefera dobio podršku za projekte koji bi omogućili da srpska vojska, kroz saradnju u Partnerstvu za mir, stekne visoke profesionalne standarde u što skorijem vremenu.

Ponoš je, posle susreta sa Sheferom i njegovim pomoćnicima, izjavio da je on dao predloge da se unapredi saradnja u Partnerstvu za mir, iako Srbiju pomanjkanje važnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumenata o saradnji s NATO-om stavlja u "specifičnu situaciju" u učešću u Partnerstvu za mir.

U razgovoru sa Sheferom je, prema njegovim rečima, konstatovano da je saradnja Vojske Srbije i Kfora dobra i "da se ponašamo kao dve odgovorne vojne formacije koje su zadužene za bezbednost u toj oblasti".

Ponoš je na pitanje da prokomentariše da li bi na promene u sastavu vojnog vrha i na položaj Vojske Srbije u Partnerstvu za mir mogao da utiče dolazak vlade koju bi podržali radikali, rekao da njega brinu "brigade i bataljoni" i da se trudi "da tamo komandni sastav bude u skladu sa profesionalnim potrebama".

I o Kosovu

Vojska Srbije i NATO smatraju da je nasilje na Kosovu nedopustivo i imaju "verovatno podudarne scenarije" oko mogućih vidova nasilja na Kosovu, izjavio je u Briselu načelnik generalštaba Zdravko Ponoš.

"Ali je mnogo je važnije da su i naši planovi u mnogo čemu podudarni i vrednosni sistemi podudarni", rekao je general Ponoš posle susreta s Sheferom i njegovim pomoćnicima.

On je dodao da nema potrebe da NATO i Vojska Srbije "međusobno pojašnjavaju" koje pretnje su moguće na Kosovu, jer je to "opšte poznato".

"I NATO i Vojska Srbije imaju u vidu razne scenarije kako situacija može da eskalira i ti scenariji su verovatno vrlo podudarni", rekao je Ponoš.

Shefer je ocenio da se rešavanje statusa Kosova može odvijati "pod nadzorom ili nekontrolisano", a da NATO svakako želi da se taj proces odvija kontrolisano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.