Izvor: Blic, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš i Kater: Situacija pod kontrolom

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Zdravko Ponoš i komandant Kfora general potpukovnik Roland Kater saglasili su se danas u Nišu da je "bezbedonosna situacija na Kosovu i Metohiji i Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), pod kontrolom".

"Saglasili smo se da je situacija pod kontrolom bez obzira na nekoliko incidenata koje smo imali sa strane administrativne linije koju kontroliše VS i druge snage bezbednosti", rekao je Ponoš novinarima.

General Ponoš je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ocenio da je saradnja VS i Kfora u proteklom periodu bila "na visokom nivou međusobnog poverenja". Susret Ponoša i Katera, četvrti po redu je i poslednji, jer Kater, kako je rekao, 31. avgusta odlazi sa te dužnosti i a zameniće ga francuski general Ksavijer Bu de Marnak.

Ponoš je izrazio uverenje da će saradnja VS i Kfora biti uspešna i u narednom periodu, kao i da će biti biti stvoreni bezbednosni uslovi, "kako bi politički proces u tom delu Srbije mogao biti nastavljen nesmetano".

Kater je rekao novinarima da je zadatak Kfora da obavi misiju na nepristrasan način, da je to bila "ideja vodilja" koja je omogućila otvorenu saradnju od početka.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da lica koja izvode oružane napade u KZB lako dolaze do oružja na Kosovu i Metohiji i posle napada se povlače na teritoriju pokrajne, Kater je rekao da je "to sigurno kriminalno delo". "Obe policije rade na tom slučaju i mi pružamo punu podršku", dodao je komandant Kfora.

Na pitanje - zašto se sastanci načelnika Generalštaba VS i komandanta Kfora održavaju samo u Nišu, a ne i u Prištini, general Ponoš je kazao da "bi bilo dobro da takvih sastanaka bude i na Kosovu i Metohiji, u Beogradu ili Nišu". "Voleo bih da se sastanak održi i na Kosovu i Metohiji, nadam se da će doći vreme za to", rekao je Ponoš, ukzavši da nije bio u pokrajini od dolaska na čelo Generalštaba VS.

"Verujem da će doći vreme kada ćemo moći da putujemo slobodno, jednog dana će doći vreme za to i radujem se tome", prokomentarisao je Kater.

On je zahvalio generalu Ponošu i pripadnicima VS na prijateljstvu i saradnji i rekao da mu je "teško da se oprosti" i da se "nada ponovnom susretu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.