Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš: Vojska ne štiti Mladića

Beograd -- Zastupnik načelnika Generalštaba VS, Zdravko Ponoš, kazao je da vojska ne štiti Mladića i da se nada prijemu u Partnerstvo za mir.

Gostujući u Kažiprstu Radija B92, Zdravko Ponoš je kazao da pitanje da li će na sastanku NATO-a u Rigi biti verifikovan prijem Srbije u Partnerstvo za mir najmanje zavisi od vojske, a verovatno ima veze s Hagom, Kosovom i izborima u Srbiji.

"Da li će u Rigi biti verifikovan prijem Srbije najmanje zavisi od vojske, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to zavisi od neke šire političke jednačine, koja, naravno, ima veze sa ispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu, verovatno i s Kosovom i sa izborima u Srbiji. To nije vojnička priča", kaže Ponoš.

On još kaže da lično garantuje da vojska ne učestvuje organizovano u skrivanju haških optuženika. "Da li ima pojedinaca u vojsci koji imaju lični odnos prema nekom haškom optuženiku, osećaja da su uradili mnogo, a da se država prema njima ne odnosi kako treba - to nikad ne možete da isključite", kaže on.

"Ali, siguran sam da ne samo vrh vojnog sistema, nego ni po dubini, niko ne učestvuje organizovano u skrivanju haških optuženika jer to bi bilo neprihvatljivo. Već dugi niz godina nije tako. Šta je pre toga bilo, ne znam", navodi Ponoš.

Prema njegovim rečima, prošla su vremena kada je taj posao mogao mnogo lakše da bude završen, a zašto nije, treba pitati ljude koji je tada to trebalo da urade.

On je, takođe, siguran da se u vojsci ne neguje kult Ratka Mladića i haških optuženika.

Stanković se nada

Ministar odbrane Zoran Stanković nada se da će na samitu NATO-a u Rigi Srbija biti primljena u Partnerstvo za mir.

U NATO-u, međutim, navode da još uvek nisu odlučili da li će pozvati Srbiju u Partnerstvo i podsećaju da se uslovi nisu promenili i da i dalje stoji ocena da Srbija ne sarađuje sa Tribunalom u Hagu.

Vojska Srbije ispunila je sve profesionalne uslove za prijem u Partnerstvo za mir, ali je i dalje saradnja sa Hagom glavni politički uslov.

U Ministarstvu odbrane nadaju se da će im izvesni pomaci u sprovođenju Akcionog plana obezbediti ulazak u Partnerstvo za mir.

Ministar odbrane Zoran Stanković je optimista. "Očekujem da će na predstojećem samitu NATO-a, krajem novembra u Rigi, Srbija biti primljena u program Partnerstvo za mir. Da budem otvoren, malo mi je kao građaninu ove zemlje neprijatno što je Srbija jedna od tri evropske države koje nisu članice Partnerstva", kaže ministar odbrane.

Direktor Direkcije za planiranje snaga NATO-a Frank Boland ne deli optimizam ministra Stankovića. Boland kaže da NATO još nije odlučio da li će pozvati Srbiju na samitu u Rigi. Prema njegovom rečima, razmatraju se različite opcije, ali se uslovi za članstvo nisu promenili:

"NATO želi da Srbija ponovo postane deo međunarodne zajednice. Međutim, vi znate koji su uslovi za to, puna saradnja sa Hagom. Trenutno, procena je takva da Srbija ne čini dovoljno kada je u pitanju saradnja sa Tribunalom. Da li će se to promeniti do samita u Rigi - ne znam, ali to je trenutna pozicija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.