Ponižavajuć stav vlasti SMKD prema bugarskom narodu povodom godišnjice Delčeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2023, 13:24

Ponižavajuć stav vlasti SMKD prema bugarskom narodu povodom godišnjice Delčeva

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske ocenilo je danas kao ponižavajuci i neprihvatljiv stav vlasti u Severnoj Makedoniji prema bugarskom narodu i bugarskoj državi na svečanosti povodom 151. godišnjice rođenja Goce Delčeva.

Nakon 1991. godine Bugarska je dosledno pokazivala iskrenu želju da razvija dobrosusedske odnose sa Severnom Makedonijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu, prenele su bugarske Novinite.

"Nakon potpisivanja Ugovora o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji 2017. godine, uspostavljena je praksa da zajedno obeležimo istorijske ličnosti iz naše zajedničke istorije, što je Goce Delčev bez sumnje", navelo je Ministarstvo.

Nažalost, obeležavanje 151. godišnjice njegovog rođenja nije doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa Sofije i Skoplja, stoji u saopštenju.

"Sa dubokim žaljenjem konstatujemo da ce 4. februar 2023. godine uci u istoriju kao datum kada vlasti u Severnoj Makedoniji, iz krajnje neubedljivih razloga i kršeći ranije data uveravanja, nisu dozvolili bugarskim građanima da odaju počast Delčevu", navelo je Ministarstvo.

Postoje informacije da su se granične vlasti Severne Makedonije ponašale nasilno, a istovremeno, u Skoplju je učinjen krajnje iznenađujuci, ali neuspešan pokušaj da se ograniči broj bugarske zvanične delegacije tokom njenog hodočašca u Crkvi Svetog Spasa, navedeno je u saopštenju bugarskog Ministarstva inostranih poslova.

Iz saopštenja je jasno da je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov razgovarao sa ambasadorkom Severne Makedonije u Sofiji Agnezom Rusi, sa zahtevom da se vrati sloboda kretanja.

Isto pitanje je u Skoplju više puta pokretao zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivan Demerdžijev, navedneo je u saopštenju, u kome se dodaje da je još jednom utvrđeno da izjave i uveravanja koje je Bugarska dobila od predstavnika vlasti u Severnoj Makedoniji ne odgovaraju situaciji na terenu.

Ovakav pristup ni na koji način ne doprinosi vođenju konstruktivnog i dobronamernog dijaloga, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Desetine bugarskih državljana nisu mogle da stignu u Skoplje kako bi prisustvovali obeležavanju godišnjice rođenja Goce Delčeva.

Razlog je, prema zvaničnicima Severne Makedonije, bio kvar sistema granične kontrole usled strujnog udara, rekao je novinarima bugarski ministar unutrašnjih poslova Ivan Demerdžijev.

On smatra da drakonske mere bezbednosti u Skoplju nisu garantovale ono što su stotine Bugara želeli i očekivali.

"Ne mislim da su takve mere bezbednosti neophodne, jer odnosi između naša dva naroda ne podrazumevaju takve drakonske mere kakvih smo svedoci. U stvari, bezbednost znači da svi koji žele da dođu mogu mirno da odaju poštu Goce Delčevu. Postoje podaci, nažalost, da je jednom broju bugarskih državljana onemogucen ulazak u zemlju", istakao je Demerdžijev.

Trojica bugarskih državljana, koji su zadržani na graničnom prelazu "Deve Bair" na granici sa Severnom Makedonijom, proterani su iz zemlje i zabranjen im je ulazak na period od tri godine, prenose makedonski mediji.

Sud u Krivoj Palanci naložio im je da plate kaznu od po 300 evra zbog narušavanja javnog reda i mira.

Mediji prenose da je među privedenima i Angel Georgijev iz stranke Preporod.

Kako se navodi, privedeni su zbog lošeg ponašanja i fizičkog napada na zaposlene na makedonskom punktu.

Oni su se vratili sinoć u Bugarsku preko graničnog prelaza "Gjueševo", saopštili su službenici noćne smene na tom graničnom prelazu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.