Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za evrointegracije

Beograd -- Finansijska pomoć EU za iduću godinu biće namenjena ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, sa ciljem ubrzanja procesa evrointegracija.

"Pomoć iznosi 190,9 miliona evra, a stiže iz predpristupnog finansijskog paketa EU za 2008. godinu - IPA. Glavnu reč u procesu programiranja te pomoći imaće ministarstva", rekla je pomoćnica ministra finansija Gordana Lazarević.

Ona je navela da ministarstva predlažu i koordiniraju izbor projekata u svojim resorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da svaki ministar ličnim potpisom potvrđuje listu projekata koja se dostavlja Sektoru za programiranje i upravljanje fondovima EU i razvojne pomoći u Ministarstvu finansija.

Programiranje pomoći iz IPA-e započelo je početkom 2007. godine, a projekti srpskih ministarstava za finansijsku pomoć EU u 2008. godini trebalo bi da budu dostavljeni Briselu do februara.

Za sada je poznato da će Srbija za razvoj lokalne infrastrukture tražiti od Brisela oko 25 miliona evra, za podršku medijima oko dva miliona evra, a za borbu protiv korupcije 2,5 miliona evra.

Lazarevićeva tvrdi da se kriterijumi po kojima se vrši izbor odnose na doprinos svakog projekta realizaciji osnovnih prioriteta iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pidruživanju EU.

"Novac mora da se koristi na način na koji je unapred utvrđen da bi proces evropskih integracija bio brz i efikasan i da građani iz njega vide opipljive koristi - efikasnu državnu upravu i bolje usluge", kazala je ona.

Lazarevićeva je navela da će se prilikom izbora projekata voditi računa da li su oni već bili finansirani od nekog drugog donatora ili iz pređašnjih sredstava pomoći EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.