Izvor: B92, 12.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć Vlade poljoprivrednicima zbog suše

Beograd -- Vlada Srbije će sredstvima iz robnih rezervi pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli gubitke zbog elementarnih nepogoda. Premijer Zoran Živković izjavio je posle sednice Vlade da su zbog suše smanjeni prinosi pšenice i drugih kultura za 20 do 60 odsto, odnosno pričinjena je šteta od 6,4 milijarde dinara. Živković je naveo da će poljoprivrednicima u Srbiji za jesenju setvu biti raspoloživo 168 miliona litara dizela po povlašćenoj ceni od 30 dinara po litru. Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da će seljacima bespovratno biti data semenska pšenica i đubrivo.

Proizvođači pšenice iz Subotice prošle nedelje su blokadom autoputa Subotica Novi Sad skrenuli pažnju javnosti na gubitke koje su pretrpeli zbog velike suše. Oni su zahtevali da im vlada isplati po 20.000 dinara po hektaru zemlje, međutim potpredsednik Vlade Jožef Kasa saopštio je da Vlada nema taj novac. Kasa je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao sa kriznim štabom poljoprivrednika i da su oni zadovoljni merama koje je Vlada spremila. Inače, nastavljena je blokada autoputa Beograd-Zagreb kod Kuzmina. Radnici poljoprivrednog preduzeća Erdevik su oslobodili po jednu kolovoznu traku u oba pravca. Oni su blokirali auto put optužujući vlasnika firme "Orač" da je uzurpirao deo imovine njihovog preduzeća. Premijer Zoran Živković kaže da ovaj protest, kao i štrajk radnika Robne kuće u Kragujevcu nema nikakve veze sa Vladom Srbije: "Oni koji blokiraju saobraćajnice oko Erdevika, oko duvana, pored Šapca, ono što je bilo na putu za Zrenjanin, štrajk glađu u Kragujevcu - sve su to akti, verovatno, opravdano nezadovoljnih ljudi, ali njihovo nezadovoljstvo nema izvor u ponašanju vlade, nego su osnove njihovog nezadovoljstva, pre svega, u sudskoj vlasti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.