Izvor: B92, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pomoc Srba i SRJ bitna za stabilnost Kosova"

Njujork -- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan obavestio je Savet bezbednosti UN da je veoma zadovoljan radom UNMIK i sefa UNMIK Mihaela Stajnera, ali da ce UNMIK, posto mu je budzet za period od 2002. do 2003. smanjen za 61 miliona dolara, morati pre predvidjenog roka da prenese svoje obaveze i vlast na privremenu upravu Pokrajine. U izvestaju koji je u petak objavljen u sedistu UN, Anan istice da je ucesce Srba u velikoj meri doprinelo uspehu i reputaciji privremene vlasti na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu, ali da Skupstina Kosova ne bi smela da se mesa u odnose sa inostranstvom i ostale oblasti koje nisu u njenoj nadleznosti, vec da svoju aktivnost koncentrise na obavljanje najvaznijih zadataka koji su joj povereni. U dokumentu se navodi da je u Skupstini Kosova prilicno dobra saradnja predstavnika raznih etnickih grupa, ali da su predlozi Srba u vise navrata ignorisani. Takodje se navodi da je na Kosovu, prvi put od okoncanja oruzanih sukoba, uspostavljen konstruktivan dijalog Srba i Albanaca, te da bi buducnost Pokrajine trebalo na tome graditi. Anan smatra da ce predstojeci lokalni i opstinski izbori biti krupan korak ka demokratizaciji i normalizaciji stanja na Kosovu, te da bi na njih trebalo da izadju Srbi i svi ostali koji su 2000. bojkotovali izbore. Anan je upozorio na potrebu eliminisanja paralelne strukture u Kosovskoj Mitrovici i da, u skaldu s Rezolucijom 1244, mora biti obezbedjena puna vlast UNMIK i na severu Kosova. Anan je pozvao Vladu SRJ da svojim autoritetom pomogne da to bude postignuto. U izvestaju se konstatuje da na Kosovu vlada velika nezaposlenost, da je u stalnom porastu samo broj registrovanih malih preduzeca i da se smanjena pomoc iz inostranstva negativno odrazila na budzet Pokrajine. Kao jedini izlaz iz teske situacije Anan predlaze rekonstrukciju i ozivljavanje privrede, pre svega stvaranjem atraktivnih uslova za dolazak stranih investitora. Prema njegovim recima, zahvaljujuci aktivnostima UNMIK u borbi protiv terorizma, kriminala, etnickih i drugih nasilja, kao i pomoci SRJ, bezbednost i uslovi za slobodu kretanja, narocito za Srbe, na Kosovu se iz dana u dan poboljsavaju.

Izvestaj generalnog sekretara UN bice razmatran na sednici Saveta bezbednosti u utorak, 30. jula, a ocekuje se da ce toj sednici prisustvovati i Mihael Stajner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.