Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen u svim crkvama

GRAČANICA - U svim crkvama i manastirima na Kosovu i Motohiji služen je parastos Srbima postradalim u martovskom pogromu 2004. godine.

Episkop raško-prizrenski Artemije služio je parastos u manastiru svetih Kozme i Damjana u Vračevu, kraj Leška, na krajnjem severu Kosova i Metohije.

Krivci neotkriveni

Na kraju parastosa u manastiru Gračanici prisutnima se obratio protojerej Radoslav Janković, podsetivši da krivci užasnih zločina ni posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pet godina nisu pronađeni.

On je izrazio nadu da će ova velika nepravda biti ispravljena i da će predstavnici međunarodne zajednice štititi one koji su zaista ugroženi, a to su Srbi koji i sada žive opkoljeni bodljikavom žicom.

Ubistva, ranjavanja, požari...

U martovskom nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji poginulo je 19 ljudi, a ranjene su i povređene 954 osobe, među kojima 143 srpske nacionalnosti, i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Među povređenima bila su 63 pripadnika Kfora i 123 pripadnika međunarodne i kosovske policije. Za dva dana nasilja dogodilo se 400 incidenata, podmetnuto je 629 požara i bačeno 12 granata.

Iz domova je proterano blizu 4.000 Srba, etnički očišćeno šest gradova i devet sela, i porušeno ili zapaljeno 935 kuća Srba i 10 društvenih objekata - škole, domovi zdravlja, pošte.

Baština kao meta

Posebna meta Albanaca bili su duhovno nasleđe i graditeljska baština srpskog naroda, pa je srušeno, zapaljeno, ili teško oštećeno, 35 verskih objekata, od čega 18 spomenika kulture.

Za nasilje su, prema podacima policije, podnete 1.383 prekršajne prijave, 284 osobe su uhapšene i predate sudijama za prekršaje. Istraga o događajima od pre pet godina je i dalje otvorena.

Bez istrage, zakona i suda

Sukobi na Kosovu pre pet godina izbili su nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra, na severu Kosova.

Njihova smrt, za koju su Albanci optužili Srbe, bila je povod za masovne demonstracije koje su se iz južnog dela Kosovske Mitrovice proširile i na ostale delove Kosova.

U sukobima je poginulo osmoro Srba. Poginulo je i 11 Albanaca, uglavnom u sukobima sa policijom i međunarodnim vojnim snagama, angažovanim na zaštiti Srba i njihovih imanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.