Pomak unapred sa EU

Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomak unapred sa EU

Brisel, Strazbur -- Predstavnici Srbije i EU u sredu parafiraju sporazume o viznim olakšicama i readmisiji. Istog dana Oli Ren dolazi u Beograd, saznaje B92.

Tim činom nastavlja se proces koji bi građanima Srbije trebalo da omogući da po jedinstvenoj i administrativno manje komplikovanoj proceduri dobijaju vize za putovanje u zemlje Unije. U isto vreme u Briselu bi uskoro moglo da bude odlučeno kada će Unija nastaviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su prekinuti pre godinu dana jer nema saradnje sa Haškim tribunalom.

Parafiranje sporazuma prvi je konkretni čin kojim EU reaguje na sporazum demokratskih snaga da formiraju vladu.

Šefica Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević i direktor Generalne direkcije za pravosuđe, slobodu i bezbednost EU Žan Luj de Brauer parafiraće u Briselu ta dva sporazuma između Srbije i Evropske komisije.

Tog dana u Briselu će biti održana poslednja runda razgovora i parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i o readmisiji, saopštila je Vlada Srbije.

Izvori B92: Nakon vlade nastavak pregovora

Kako B92 saznaje iz izvora bliskih Uniji, Brisel bi odmah po konstituisanju nove vlade mogao da objavi da obnavlja pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu pred Srbiju neće biti postavljani nikakvi uslovi.

EU bi, naime, kao pozitivne signale spremnosti vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, prihvatila neke personalne promene u policiji i BIA.

Hapšenje i izručenje Mladića ostao bi uslov koji bi morao da bude ispunjen kasnije, kako bi Srbija uspešno i završila pomenute pregovore.

Šefovi diplomatija Evropske unije očekuju da će nova demokratska proevropska srpska vlada biti potvrđena u srpskom parlamentu, što će, uz reforme i saradnju sa Haškim sudom, omogućiti da se "oživi" perspektiva uključivanja Srbije u EU.

Ministarka spoljnih poslova Austrije Ursula Plasnik rekla je na sastanku šefova diplomatija EU da se nada da će nedavni pozitivni politički signali iz Beograda biti i potvrđeni formiranjem proevropske vlade.

"Sledeći sati biće važni. Trebalo bi da postane jasno da u kompoziciji i u programu nove vlade postoji izražena namera i čvrsta posvećenost da dođe do pune saradnje (sa Haškim tribunalom)", rekla je Plansikova.

Portparol nemačke vlade Ulrih Vilhelm nada se da će nova vlada "preduzeti neophodne reforme što je pre moguće" kako bi odgovorila zahtevima EU.

Ren o Evroviziji

"Situacija je danas sigurno bolja nego prošlog četvrtka. Verujem da će lideri demokratskih snaga finalizovati dogovor i da će skupština izabrati novu vladu. Nadam se da će to biti drugi evropski glas za Srbiju. Prvi je dobijen u subotu uveče u Helsinkiju", rekao je Oli Ren, aludirajući na pobedu Marije Šerifović na Pesmi Evrovizije.

"Saradnja sa Haškim sudom ostaje ključni uslov za obnovu pregovora" o pridruživanju, a Srbija može nastaviti tešnju integraciju s Evropskom unijom uz sprovođenje ekonomskih i administrativnih reformi, objasnio je evropski komesar.

To je novinarima izjavio evropski komesar Oli Ren, koji je uveren da će nova vlada u Beogradu "dati prostor" za brzu obnovu pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ren je kazao da Srbija generalno ide u dobrom smeru: "Stvari su danas bolje nego prošlog četvrtka i verujem da će lideri demokratskih snaga sada privesti kraju pregovore i da će parlament glasati za novu vladu."

On je, na pitanje da li će EU nastaviti sa Srbijom pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekao da su uslovi "dobro poznati" i da veruje da će "nova vlada biti formirana na takvim principima".

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je u Briselu izjavio da je u Evropskoj uniji "s olakšanjem" dočekan najnoviji razvoj u Srbiji, pošto je konačno sklopljen politički sporazum stranaka demokratskog bloka o formiranju nove vlade:

"Želeo bih da izrazim olakšanje trenutnim razvojem političke situacije u Srbiji. Naravno, znam da proces formiranja demokratske vlade još nije završen, ali dogovor predsednika Tadića i tehničkog premijera Koštunice, kao i lidera G17 plus Dinkića, dovešće do formiranja vlade. Nadam se da će i parlament dati neophodnu podršku. Mi verujemo ne samo da će nova vlada preuzeti svoja ovlašćenja nego i da će početi sa neophodnim reformama. Što se tiče EU, ostajemo rpi stavu o evropskoj perspektivi Srbije. Mi smo 12. februara usvojili stav o tome i nadam se da ćemo na tim osnovama sada nastaviti da pratimo proces", kazao je Štajnmajer.

Van der Linden pozdravio dogovor

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden podravio je postizanje dogovora o formiranju nove Vlade Srbije i rekao da se nada da će se time okončati period političke neizvesnosti u zemlji, saopšteno je u Strazburu.

Van der Linden je ocenio da su vesti iz Beograda dobrodošle i zbog toga što je Srbija 11. maja preuzela predsedavanje u Komitetu ministara SE, "a Evropi je potrebno da zna ko je vodi".

Predsednik Parlamentarne skupštine SE je najavio da će Beograd 24. maja posetiti predstavnici Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine SE radi razmene mišljenja sa predstavnicima nove vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.