Polt razočaran retorikom o SAD-u

Izvor: B92, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polt razočaran retorikom o SAD-u

Polt razočaran

Beograd, Pariz, Beč, Priština -- Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da je razočaran retorikom pojedinih zvaničnika Srbije o SAD-u.

Uprkos tome što je, kako je rekao, razočaran stavovima nekih lidera u Beogradu o Sjedinjenim Američkim Državama, Majkl Polt tvrdi da to neće promeniti odnose Srbije i Amerike. Polt je, takođe, retoriku Srbije prema SAD-u u vezi s problemom Kosova nazvao pojačanom:

"Ne želim da ulazim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pojedinačna komentarisanja, ali svakako su poznati komentari koje postoje. Ti komentari su za mene razočaravajući jer mi nismo nikada, kada je u pitanju Srbija, koristili takvu retoriku. Mi poštujemo stanovište Srbije o Kosovu, ali se sa njim jednostavno ne slažemo", objašnjava Polt.

Druga strana, odnosno lideri u Beogradu, nastavljaju da odbacuju stav o nezavisnosti Kosova.

Tako predsedništvo DSS-a Vojislava Koštunice navodi da predsednika SAD-a Džordža Buša "niko nije mogao da ovlasti" da u Tirani "donese odluku da će Kosovo biti nezavisno".

DSS navodi i da o teritoriji Republike Srbije mogu odlučivati isključivo građani Srbije, kao što o teritoriji SAD odlučuje isključivo američki narod.

Slobodan Pavlović, dugogodišnji izveštač iz Sjedinjenih Američkih Država, ocenjuje za B92 da je ozbiljan signal kada američki predsednik u 24 sata dva puta ponovi upozorenja vezana za stav SAD-a o statusu Kosova. „Mislim da je to rezultat razgovora koje je Buš imao sa Putinom", navodi Pavlović:

"Na ove poruke iz Beograda da Buš može da poklanja i da deli okolo Teksas i Kaliforniju, a da to ne može da radi sa delom srpske teritorije, odgovor je sa američke strane, zapravo, da Buš to ne može da radi sa Teksasom, Kalifornijom ili bilo kojom drugom federalnom jedinicom u Americi jer mu to ne dozvoljava američki ustav, ali da je kao vodeća svetska sila, koja je zadužena od međunarodne zajednice da učestvuje u traganju za rešenjem konačnog statusa Kosova, može i treba tu da da svoj odgovor", kaže Pavlović.

Uprkos protivljenjima iz Beograda, predstavnici međunarodne zajednice nastavljaju aktivnosti. Poslednja je sastanak Kontakt grupe u Parizu, bez učešća Rusije. Zvanično, na sastanku su učesnici potvrdili želju da se dođe do rezolucije UN kojom se potvrđuje plan Martija Ahtisarija za nezavisnost Kosova.

Nezvanično, ipak je mnogo zanimljivije što Rusija ne učestvuje na tom sastanku. Pavlović smatra da je to vrlo indikativno :

"Po svemu sudeći, to znači da u razgovoru između Buša i Putina nije došlo do saglasnosti oko ključnog pitanja vezanog za želju Rusije da se obnove pregovori i da su Rusi, što je svojevrsna demonstracija, odustali u ovom trenutku od daljeg posredovanja i učešća u radu Kontakt grupe. Da li će se to tako nastaviti, to će se videti uskoro; kao što znamo, 1. i 2. jula u američkoj državi Mejn Putin će biti gost predsednika Buša; pored ostalih tema, tu će se verovatno pomenuti i Kosovo".

Kaminjin: Rusija nije pozvana na sastanak

Rusija smatra da je to što nije bila pozvana na sastanak Kontakt-grupe u Parizu, priprema za nezavisnost Kosova, što je za Moskvu neprihvatljivo, saopštilo je u Moskvi Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

To što Rusija nije bila pozvana na jučerašnji sastanak "nespojivo je sa deklarativnim izjavama partnera o spremnosti da se nastavi traženje kompromisnih rešenja", piše u izjavi zvaničnog predstavnika Ministarstva Mihaila Kaminjina.

Kaminjin je upozorio da "seperatne rasprave" pre navode na pomisao da se "priprema jednostrani scenario kosovske nezavisnosti", tim pre što je na sastanku petorke, po saznanjima Moskve, ponovo potvrđena podrška planu Martija Ahtisarija kao mogućoj osnovi za rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

Srbija, Kosovo i odnosi s drugima

Dušan Proroković (FoNet)

Srbija neće prekinuti odnose sa zemljama koje bi unilateralno priznale nezavisnost Kosova, ali bi ti odnosi bili revidirani.

Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, izjavio je da neće biti prekidanja diplomatskih odnosa sa zemljama koje bi unilateralno priznale nezavisnost Kosova. "Prekid diplomatskih odnosa je skupa stvar, ali odnosi ne mogu ostati isti i na neki način Srbija mora reagovati. O načinima, pojedinačno, prema koji državama će se reagovati i kako, o tom potom", kaže on.

"Postoji paleta poteza koje naša država može da preduzme, ali nadam se da do toga neće doći, odnosno da će odluka o Kosovu biti doneta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Proroković u Poligrafu na TV B92.

Proroković je dodao kako ne smatra da se Rusiji nudi veće prisustvo na srpskom tržištu u zamenu za ruski veto pri rešavanju konačnog statusa Kosova i da bi te dve stvari trebalo posmatrati odvojeno.

Berns: Da Srbija prevaziđe Kosovo

''Kosovo izgubljeno 1999.''

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns izjavio je u Parizu, gde je prisustvovao sastanku političkih direktora zemalja Kontakt grupe, da je predsednik SAD Džordž Buš tokom posete Tirani i Sofiji jasno izneo stav SAD o budućem statusu Kosova.

"Evropa i SAD treba da ostanu jedinstvene i tako pokušaju da ubede Rusiju da je to jedini put. Mi smo ti koji imamo trupe na Kosovu, Evropa i SAD. Mi smo ti koji su bili tamo, koji su se obavezali, poznajemo situaciju i mislim da osećamo volju naroda. Zato smo ubeđeni da je nezavisnost Kosova jedini put", kaže Berns.

On je najavio da će narednih dana u Njujorku i Parizu biti rađeno na tome da se dođe do rezolucije SB UN. "Nadamo se da će Srbija uperiti pogled ka EU i NATO-u, čiji punopravni član može da postane ako ispuni sve naše kriterijume. Treba da prevaziđe Kosovo pošto ga je izgubila još 1999. kada je Milošević pokušao da protera milion kosovskih Albanaca. Sat ne može da se vrati i zato je nezavisnost naš cilj, do kog verujem da ćemo doći", kaže on.

Frid: Kosovo jedinstven slučaj

Pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid izjavio je u Beču da budući status Kosova ne može da se dovodi u vezu s bilo kojom drugom sličnom situacijom u svetu.

"Ta situacija nema veze s bilo kojom drugom zemljom, ni sa Abhazijom, ni s Čečenijom, Korzikom, Škotskom ili Teksasom. Mislim da je pogrešno povezivati takve stvari. U svetu postoji mnoštvo separatističkih sukoba. Nepraktično je pokušavati sve ih strpati na isto mesto i reći da rešenje za jedan jedinstven slučaj mora da važi svuda u svetu. Čak i oni koji to tvrde ne mogu to stvarno i da misle", kaže Frid.

Danijel Frid boravi u glavnom gradu Austrije na vanrednom sastanku o Sporazumu o konvencionalnom naoružanju, organizovanom na zahtev Rusije.

Francuska za "organizovano rešenje"

Portparol Ministarstva inostranih poslova Francuske potvrdio je da će se novi francuski ministar spoljnih poslova, nekadašnji šef UNMIK-a Bernar Kušner, danas sastati s Nikolasom Bernsom.

Odgovarajući na pitanje da li je stav Francuske po pitanju budućeg statusa Kosova nezavisan od SAD, pošto se Vašington zvanično založio za nezavisnost, portparol je rekao da je Pariz "negde između stava SAD i Rusije".

"Mi imamo neku vrstu posredničke uloge. Cilj je da doprinesemo da se te dve pozicije približe da bi, na kraju, došlo do zajedničkog rešenja o Kosovu na nivou SB UN", rekao je on.

On je ponovio da je Francuska saglasna s predlozima specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, ali i dodao da Francuska želi "da se do rešenja dođe na organizovan način, rezolucijom SB kojom treba da bude zamenjena rezolucija 1244".

U slučaju veta, 40 odsto Albanaca bi demonstriralo

Gotovo 40 odsto kosovskih Albanaca učestvovalo bi na demonstracijama, dok bi se tri odsto njih latilo oružja u slučaju da plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bude prihvaćen u Savetu bezbednosti, rezultati su ankete sprovedene na Kosovu.

Istraživanje je sproveo Fond UN za razvoj na uzorku od 1.250 ispitanika, a u anketi su pored kosovskih Albanaca učestvovali i Srbi, kao i pripadnici drugih manjinskih zajednica u toj pokrajini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.