Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polt: Srbija mora da povuče radikalne poteze

Polt: Srbija mora da povuče radikalne poteze

Zvanični Beograd mora radikalnim političkim potezima i novim pristupom problemima da odgovori na izazove koji su pred Srbijom i samo tako može da računa na pomoć međunarodne zajednice, rekao je juče Majkl Polt, ambasador SAD u Beogradu.

On je, u predavanju na temu 'Prioriteti spoljne politike SAD na Balkanu' ponovio da je spoljnopolitički prioritet Srbije izručenje Ratka Mladića i istakao da 'srpska vlast ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da tvrdi da ne dobija pomoć međunarodne zajednice i da je to razlog za neuspeh'.

- Ukoliko se odlučite za konzervativnu igru, suočićete se sa porazom. Nov prilaz igri i radikalne političke odluke doneće vam međunarodni kredibilitet, strane investicije, dalje integracije u evroatlantske institucije i otvaranje novih radnih mesta. Zato bacite loptu. Igra je počela - kaže on. Polt ističe da je poboljšanje života Srba na Kosovu prioritet i Beograda i Prištine, i da bi napredak na tom planu mogao da ubrza i pregovore o konačnom statusu pokrajine.

On smatra da je, trenutno, status Kosova od drugorazrednog značaja i da 'treba prihvatiti da je jedno od mogućih rešenja nezavisnost, ali i autonomija bez nezavisnosti'.

Polt je pozvao vlasti da što pre završe istragu o slučaju braće Bitići, koji su brutalno pogubljeni u Srbiji pre sedam godina, i da podignu optužnice protiv izvršilaca.

I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.