Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polt: Srbija bi trebalo da vrati ambasadora u Vašington

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Polt ocenio je da bi jedan od prvih koraka nove vlade Srbije trebalo da bude ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa na ambasadorskom nivou sa SAD i ostalim zapadnim zemljama, koje su priznale nezavisnost Kosova.

Po njegovim rečima, ukoliko su koalicioni partneri zaista spremni da nastave put ka Evropi, važno je da nova vlada održava konstantan dijalog sa Zapadom i ne dozvoli diplomatsku samoizolaciju Srbije.

"Poremećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američko-srpskih odnosa zbog Kosova jednostran je problem. Srbija je povukla svog ambasadora iz Vašingtona, dok mi to nismo učinili", rekao je Polt u izjavi "Glasu Amerike", napominjući da to što su bilateralni odnosi svedeni na nizak nivo "nije odgovornost SAD". Sada je na novoj srpskoj vladi da odluči da li da reaktivira dijalog, bez obzira na nesuglasice u gledištima, ocenio je on. Polt smatra da je nezavisnost Kosova činjenica na koju će Srbija morati da se navikne, jer po njemu "povratka na prethodno stanje neće biti".

"Srbija bi u tom pogledu mogla da igra veoma konstruktivnu ulogu, ne samo u ime Srba koji žive na Kosovu i Srba uopšte, već i za samo Kosovo i širi region", rekao je bivši američki ambasador.

Polt, koji je je trenutno spoljno-politički savetnik u nemačkom Maršalovom fondu, u Vašingtonu, kaže da je Brisel veoma zainteresovan za ubrzano uključivanje Srbije u Evropsku zajednicu zemalja.

"Pošto je nova vlada dobila mandat od svojih birača da sprovodi politiku približavanja Evropi, uveren sam da je Brisel sada spreman da učini sve da ubrza integraciju Srbije u evropske tokove, pogotovo što je većina ostalih zemalja u regionu već ostvarila krupne korake u tom pravcu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.