Polt: Nezavisnost, teže ili lakše

Izvor: B92, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polt: Nezavisnost, teže ili lakše

Majkl Polt (FoNet)

Beograd -- Američki ambasador u Srbiji Majkl Polt izjavio je za B92 da veruje da će nova rezolucija o Kosovu biti usvojena do leta.

"Kosovo će biti nezavisno na težak način il na pravi način", rekao je ambasador Polt u intervjuu za B92, kao i da su SAD svesne da Rusija može na takav predlog da uloži veto. Američki ambasador u Srbiji je rekao i da će za prijatelje Srbije biti dobra vest ako se pronađe način da se dobije vlada koja će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << progresivna, demokratska i koja će povesti Srbiju napred u evroatlantske integracije.

Polt je kazao da građani Srbije odlučuju o tome kakvu će vladu imati: "Za Srbiju je veoma važno da odluči da li će biti zemlja gde će se nositi bedževi sa likom Šešelja i majice sa Ratkom Mladićem ili će biti zemlja koja sledi nasleđe Zorana Đinđića".

"Ako je, sporazumom koji se nadam da je postignut, odlučeno ovo drugo, onda je to Srbija sa kojom ćemo mi da sarađujemo i da je podržavamo. Ako bi se ostvarila prva opcija, onda sa takvom zemljom Sjedinjene Američke Države ne bi mogle da imaju odnose koje bi obezbedile bilo kakvu pozitivnu budućnost", kazao je Polt.

Uz napomenu da izbor nove vlade Srbije i odlučivanje o novom statusu Kosova nisu povezane teme, američki ambasador kaže da deli uverenje svojih kolega u Vašingtonu da će nova rezolucija o Kosovu biti usvojena u Savetu bezbednosti do kraja meseca ili do leta.

"U Savetu bezbednosti imamo podršku koja nam je neophodna da dobijemo Rezoluciju. Rusija ima pravo da uloži veto, to je činjenica, i Rusija može da odluči šta će da učini. Mi znamo da Rusija, kao i sve stalne članice Saveta bezbednosti, može da iskoristi veto. Ako tako bude, o tome će odlučiti Rusija. Razlog zbog koga smo mi sigurni u budućnost jeste taj što status kvo nije održiv na Kosovu. Ne može ostati onako kako sada jeste. Na ovaj ili onaj način doći će se do rezolucije za Kosovo. To može biti učinjeno na kontrolisan, organizovan, civilizovan način kojim će biti zaštićena sva prava svih ljudi na Kosovu ili situacija može da izmakne kontroli, pri čemu niko neće imati koristi, naročito ne manjine na Kosovu", kaže Polt.

Na pitanje da li plan Martija Ahtisarija ima alternativu, ambasador Polt podseća da je reč o planu koji podržavaju UN, SAD i veliki broj zemalja:

"Imaćemo nezavisnost na težak način ili nezavisnost na pravi način. Ali, na ovaj ili onaj način u tom pravcu će se stvari razvijati."

Na molbu da kaže koji je teži način da Kosovo postane nezavisno, Polt pojašnjava:

"Teži način je situacija u kojoj nema rezolucije ni međunarodnog nadzora situacije na Kosovu. I onda, snage koje danas postoje na Kosovu, na svim stranama, počinju da sprovode svoje akcije na koje mi onda moramo da odgovaramo."

Ambasador Polt kaže da ne želi da predviđa da li će u tom slučaju SAD jednostrano priznati nezavisnost Kosova.

Ceo intervju sa američim ambasadorom možete pročitati ovde.

SB dobio američku rezoluciju o Kosovu

Članicama Saveta bezbednosti UN danas posle podne podeljen je nacrt nove američke rezolucije o Kosovu, rekao je Glasu Amerike neimenovani predstavnik Stejt departmenta.

"Zajedno s našim evropskim partnerima, uključujući Nemačku, dostavili smo nacrt rezolucije kojom se podržava plan (izaslanika UN) Martija Ahtisarija, čiji je cilj da se utre put nezavisnosti Kosova", rekao je predstavnik Stejt departmenta.

On je naveo da SAD veruju da Savet bezbednosti treba neodložno da priđe rešavanju tog pitanja jer je došlo vreme da se status reši, a da će svako odlaganje samo povećati tenzije i još više otežati nalaženje održivog rešenja.

Taj zvaničnik nije želeo da iznese detalje nacrta rezolucije, dodavši da će o tom dokumentu biti raspravljano tokom narednih dana.

"S Rusijom i drugim članicama Saveta bezbednosti vodimo intenzivne diskusije kako bi proces bio uspešno priveden kraju", rekao je, odbivši, međutim, da govori o brojčanoj podršci dokumentu u Savetu bezbednosti.

Prema njegovim rečima, nedavna misija Saveta za utvrđivanje činjeničnog stanja koja je krajem aprila boravila na Kosovu i u Srbiji, većini zemalja članica pojasnila da je situacija na Kosovu neodrživa i da status mora biti rešen, preneo je Glas Amerike.

Belgijski ambasador pri UN i šef misije Saveta bezbednosti koja je krajem aprila posetila Srbiju i Kosovo Johan Verbeke podneo je juče Savetu bezbednosti izveštaj o misiji.

Američko-evropski nacrt rezolucije o Kosovu, koji je prosledjen Savetu bezbednosti UN, neprihvatljiv je za Moskvu, izjavio je večeras zamenik ruskog ambasadora u UN Konstantin Dolgov.

Kako prenose RIA "Novosti", nacrtom rezolucije koji su sastavili SAD, Francuska, Velika Britanija i Nemačka poziva se na nezavisnost Kosova.

"Nacrt je zasnovan na planu Ahtisarija i neprihvatljiv je za Rusiju", rekao je Dolgov i dodao da još uvek nije utvrdjen datum prvih konsultacija o rezoluciji.

Berns: Kosovo nezavisno do kraja maja

Kosovo bi trebalo do kraja maja da dobije nezavisnost, o čemu treba da glasa Savet bezbednosti UN, izjavio je u Zagrebu američki državni podsekretar Nikolas Berns, a prenosi Beta.

"Danas ćemo sa našim evropskim saveznicima pustiti u opticaj predlog rezolucije koji će, nadamo se, voditi nezavisnosti Kosova do kraja meseca", izjavio je Berns novinarima na margini Samita procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

"SAD čvrsto podržavaju nezavisnost Kosova", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.