Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polt: Kompromis je već postignut

Beograd -- Za SAD kompromis o Kosovu već je postignut, to je nadgledana nezavisnost, kaže američki ambasador Majkl Polt.

On je održao oproštajni govor na predavanju povodom 60. godišnjice Maršalovog plana i objasnio da će ostvarivanje prava manjina na Kosovu nadgledati međunarodna zajednica, vojno i politički.

Glavna tema bila je Kosovo. On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da na sastanku Džordža Buša iVladimira Putina 1. jula u Mejnu, u SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tema Kosova neće biti jedina, pa čak neće biti ni na vrhu liste.

On međutim kaže da će predsednici dve najveće sile razgovarati o svim pitanjima u kojima nisu saglasni, a to nije samo Kosovo.

"Pozicija Amerike je poznata. Mi nemamo tu poziciji zato što mrzimo Srbe ili zato što ne poštujemo Srbe, nego zato što vas poštujemo", rekao je on.

"Mi verujemo da je kompromis o Kosovu već postignut. Kosovski Albanci traže apsolutnu nezavisnost još juče. Srbija kaže: 'Mi apsolutno odbijamo da damo nezavisnost Kosovu.' U sredini je nadgledana nezavisnost, to je već modifikovana forma nezavisnosti", rekao je Polt.

Američki ambasador je istakao da će vlasti u Prištini biti nadgledane sve dok potpuno ne obezbede poštovanje prava svih manjina i svakog pojedinca.

Polt je s druge strane rekao da nikada nije dobio odgovor od zvaničnika na pitanje kako Srbija želi sa sprovede svoj plan.

On je i novinarima postavio pitanje: Šta bi se desilo kada bih danas posle podne vašem predsedniku i premijeru i vašem ministru inostranih poslova rekao: Gospodo, bili ste u pravu, mi smo pogrešili, Kosovo je vaše? Idite i uzmite ga nazad. U subotu naše trupe izlaze, mi odlazimo, izvolite. Šta biste uradili? Niko mi nije dao odgovor na to pitanje. Nisam nikada dobio racionalni odgovor na to pitanje.

Bez predavanja na FPN-u

Američki ambasador je obraćanje počeo žaljenjem što nije imao priliku da ovaj govor održi na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, koji izuzetno poštuje.

On tvrdi da mu to nije omogućeno jer su se na fakultetu plašili negativne reakcije Vlade Srbije ukoliko to budu pratili novinari. Polt je zbog toga govorio u Centru lepih umetrnosti, Gvarnerijus u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Fakultet političkih nauka danas je saopštio da je odluku da izlaganje američkog ambasadora na tom fakultetu ne prate mediji donesena kako bi se izbeglo da to predavanje bude zloupotrebljeno u političke svrhe.

"Fakultet ni u ovoj, kao ni u svim ranijim prilikama, nije ambasadoru Poltu onemogućavao da kaže šta on misli da treba da kaže. Jedino što je fakultet želeo jeste da onemogući da bilo ko od tog predavanja pravi politiku", navodi se u saopštenju FPN.

U saopštenju se navodi da je fakultet pozvao Polta da na kraju svog mandata i školske godine, održi predavanje studentima specijalističkih studija SAD povodom 60. godišnjice Maršalovog plana i odnosa SAD i Srbije, što je američki ambasador i prihvatio.

Povodom zahteva ambasade SAD da predavanju prisustvuju mediji, uprava FPN je ocenila da nije uobičajeno da mediji izveštavaju o predavanju koje je akademskog karaktera.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici ambasade SAD obavešteni da Polt može da razgovara sa novinarima posle.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.