Položaj manjina u Srbiji (ipak) tema u Strazburu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položaj manjina u Srbiji (ipak) tema u Strazburu

STRAZBUR - Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) raspravljaće danas, u okviru jesenjeg zasedanja skupštine, o nacrtu rezolucije o položaju nacionalnih manjina u Srbiji.

Rasprava o nacrtu rezolucije o položaju rumunske manjine i nacionalnih manjina u Vojvodini vraćena je na dnevni red zasedanja na zahtev rumunskih poslanika, pošto je prvog dana zasedanja PS SE, 29. septembra, bila skinuta s dnevnog reda, kao i rasprava o nacrtu rezolucije Odbora za monitoring >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o ispunjavanju obaveza Srbije prema Savetu Evrope.

Mere za izbegavanje međuetničkog nasilja

U izveštaju o pitanju nacionalnih manjina u Srbiji, čiji je autor Nemac Jurgen Herman iz Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, Srbija se poziva da nastavi napore u cilju poboljšanja položaja nacionalnih manjina i da "preduzme sve neophodne mere kako bi se izbeglo izbijanje novog međuetničkog nasilja".

Nacrt rezolucije o položaju manjina u Srbiji biće razmatran danas popodne, potvrđeno je Tanjugu u srpskoj parlamentarnoj delegaciji u Strazburu.

Dva nacrta rezolucije koja se tiču Srbije bila su skinuta s dnevnog reda jesenjeg zasedanja PS SE zbog važnosti rasprave o posledicama sukoba Rusije i Gruzije, što je, inače, glavna tema zasedanja poslanika iz zemalja-članica Saveta Evrope.

Rumunija insistirala

Rasprava o ispunjavanju obaveza Srbije prema toj organizaciji i položaju manjina bila je prebačena za januarsko zasedanje, pošto se srpska delegacija nije složila da na dnevnom redu bude u petak, poslednjeg dana zasedanja, kada je bilo predviđeno izjašnjavanje Skupštini Srbije o rezoluciji.

Rasprava o položaju manjina je, međutim, zadržana na dnevnom redu, pošto se, na predlog rumunskog poslanika, PS SE većinom glasova izjasnila da se o njoj raspravlja na jesenjem zasedanju.

Jesenje zasedanje PS SE traje do 3. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SE:Rezolucija o manjinama u Vojvodini

Izvor: RTV Pink, 01.Okt.2008

Situacija zadovoljavajuća. . . Na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojeni su rezoluciuja i izveštaj o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini i položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji. U tim dokumentima se ocenjuje da je Srbija jedna od zemalja sa najizraženijom...

Nastavak na RTV Pink...

PS SE o položaju manjina u Srbiji

Izvor: RTS, 01.Okt.2008

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) raspravljaće danas, u okviru jesenjeg zasedanja skupštine, o nacrtu rezolucije o položaju nacionalnih manjina u Srbiji. .Rasprava o nacrtu rezolucije o položaju rumunske manjine i nacionalnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.