Izvor: Vostok.rs, 10.Avg.2023, 17:55

Poljska raspoređuje 10.000 vojnika na granicu Belorusije – ministar

Poljska je spremna da rasporedi hiljade dodatnih vojnika na granici sa Belorusijom zbog pojačanih tenzija u regionu, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Mariuš Blaščak.
Blaščak je u razgovoru za Polski radio izjavio da „pomeramo vojsku bliže granici sa Belorusijom“ kako bismo „uplašili agresora kako se ne bi usudio da nas napadne“. Ministar je dodao da će bezbednost u regionu podržavati 10.000 vojnika, od kojih će 4.000 biti dodeljeno direktnoj podršci Graničnoj straži, a još 6.000 u rezervi. Primedbe zvaničnika uslijedile su ubrzo nakon što je poljsko ministarstvo odbrane odobrilo zahtjev graničnih zvaničnika da pošalju dodatnih 1.000 vojnika u to područje. Kasnije su se poljske vlasti predomislile, odlučivši da povećaju broj na 2.000. Blaščak je takođe napao Minsk, ponavljajući optužbe da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske prošle nedelje, nazivajući navodni incident „još jednom provokacijom“. Minsk je negirao optužbe, saopštivši da su Varšavi dostavili „detaljne podatke“ o tom pitanju. „Sve što se dešava u Belorusiji usklađeno je sa akcijama Rusije“, izjavio je Blaščak, ne dajući nikakve dokaze. Poslednjih nedelja, poljski zvaničnici su takođe alarmirali navodne pokušaje migranata da ilegalno pređu belorusku granicu, kao i navodne napore operativaca koji rade za rusku odbrambenu firmu Vagner grupu da se infiltriraju u zemlju. Brojni Vagnerovi borci preselili su se u Belorusiju nakon kratkotrajnog pokušaja pobune u Rusiji, a neki od njih su sada uključeni u obuku trupa Minska.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Zašto raste napetost na belorusko-poljskoj granici

Izvor: Danas, 11.Avg.2023, 14:25

Getty Images Poljska šalje dodatnih 10.000 trupa na granicu sa Belorusijom posle navodnog upada beloruskih vojnih helikoptera. Poljska vlada tvrdi da se borci plaćeničke grupe Vagner, koji su trenutno u Belorusiji, kreću prema granici. Kako su hiljade migranata završile na poljsko-beloruskoj granici...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.