Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska menja stav o Kosovu

Varšava -- Poljska vlada podržava plan Martija Ahtisarija za Kosovo i poziva Srbiju da se pomiri s realnošću i usmeri se na evropsku integraciju

U raspravi o Kosovu u Odboru za spoljnu politiku donjeg doma poljskog parlamenta zamenik ministra inostranih poslova Poljske Pavel Koval je naglasio da je Poljska protiv toga da se rešenje statusa odlaže, a i protiv ideje o podeli pokrajine, javlja poljska novinska agencija PAP.

Koval je zvanični Beograd optužio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovorima sa Albancima o budućnosti Kosova prilazio sa opstrukcijama. "Smatramo da ometanje Ahtisarijevih napora od strane Beograda ne služi interesima srpskog društva. Srbija treba da se pomiri s realnošću i koncentriše na aktivnostima koje je približavaju integraciji sa Evropskom unijom", kazao je Koval.

Poljska vlada je, prema rečima tog poljskog diplomate, uverena da mir i stabilizacija Balkana zavise od toga kako će demokratske vrednosti uhvatiti korene u Srbiji.

"Ukoliko u Beogradu bude formirana antievropska vlada, Poljska se zalaže da se rigorozno nadzire kako ta zemlja poštuje pravnu državu u okviru saradnje sa EU i NATO", zapretio je Koval.

Kovalova izjava predstavja obrt u poljskom stavu pošto se do sada, povodom Ahtisarijevog predloga, poljski predsednik Leh Kačinjski oglašavao u potpuno drugačijem tonu.

Predsednik Poljske je početkom februara kazao da Kosovo treba da stekne široku autonomiju, ali u okviru granica Srbije. "Ne želimo da prihvatimo princip koji bi mogao da izazove efekat domina u zemljama kao što je Gruzija", kazao je tada Kačinjski.

Protiv bezrezervne podrške Ahtisarijevom planu protestovali su danas poslanici Saveza demokratske levice i tražili uravnoteženiji pristup. "Zar Poljska staje na jednu stranu? Priznanje nezavisnosti Kosovu može da stvori presedan. Šta s takvim regionima kao što je Gruzija, Abhazija ili Severna Osetija? Da li bismo i tu tako bezrezervno podržali njihovu nezavisnost", upozorio je poslanik SLD Tadeuš Ivinjski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.