Poljoprivrednici u Banatu najviše zainteresovani za nabavku traktorske mehanizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 14:59

Poljoprivrednici u Banatu najviše zainteresovani za nabavku traktorske mehanizacije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić obišli su danas Novi Kneževac i Rusko Selo, gde su se upoznali da problemima lokalnih poljoprivrednika. Ujedno, predstavili su im najaktuelnije konkurse, a najviše interesovanja pokazano je za nabavku mehanizacije.

Sa preko 230 registrovanih košnica, Saša Pustinjak iz Novog Kneževca redovno učestvuje i na republičkim i na pokrajinskim konkursima. Budući da ima obimnu proizvodnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neophodna mu je pomoć u transportu meda.

„Dnevno izvadimo oko tonu meda i to su velike količine. To se ne može prevesti običnim autom, pa bi nam značio džip, koji može da vuče veće terete, do dve i po tone“, kaže Saša Pustinjak.

Za razliku od pčelara iz Novog Kneževca, poljoprivrednik iz Ruskog Sela Zoltan Ekreš do sada nije učestvovao na konkursima Pokrajine i Republike. Nakon 50 godina rada u ratarstvu, zainteresovan je za nabavku većeg traktora.

„Pošto imamo šestorednu sejačicu i želimo da ide na direktno đubrenje. Traktor koji imamo ne može to da nosi, pa nam treba jači od 80 kilovata“, kaže Zoltan Ekreš.

Osim republičkih i pokrajinskih instanci, podršku poljoprivrednicima daju i lokalne samouprave.

„Uglavnom smo izdvojili sredstva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koja se odnose na sva poljoprivredna gazdinstva koja se bave voćarstvom i pčelarstvom, a akcenat je na poljoprivrednicima do 40 godina starosti“, priča Irena Slavković, predsednica Opštine Novi Kneževac.

„U prethodnim godinama, grad je izdvojio približno 100 miliona na razne načine za poljoprivredu, konkretno 15 miliona po raznim osnovama za pčelarstvo, povrtarstvo i određene subvencije malim i srednjim poljoprivrednicima“, dodaje gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Gazdinstva u Novom Kneževcu i Ruskom Selu obišli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Čedomir Božić. Tom prilikom, podsetili su da je Pokrajina ove godine izdvojila 240 miliona dinara za nabavku mehanizacije.

„Tu je i konkurs za mlade, koji je objavljen u petak, gde je 200 miliona dinara opredeljeno za mlade poljoprivrednike, koji žele da započnu poljoprivredne aktivnosti. U oblasti stočarstva, konkurs iznosi 110 miliona dinara i u odnosu na prošlu godinu veći je za 20 miliona dinara“, objašnjava pokrajinski sekretar Božić.

Imajući u vidu da je severni Banat ratarski kraj, dosadašnja praksa pokazala je da su poljoprivrednici najviše zainteresovani za nabavku traktorske mehanizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.