Izvor: Glas javnosti, 14.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politka - ukratko...

Istraga tapka

KOSOVSKA MITROVICA - Komandir Kosovske policijske službe (KPS) u severnoj Mitrovici Milija Milošević izjavio je juče da policija još ne može da saopšti rezultate istrage incidenata koji su se dogodili 2. januara kada je na šestoricu srpskih vatrogasaca bačena bomba dok su gasili požar na albanskom lokalu, prenosi Fonet.

- Mi imamo neka saznanja o dešavanjima te noći, ali još uvek radimo na rešavanju ovih slučajeva - rekao je on i dodao da policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << još nije uzela izjave od dvojice najteže povređenih vatrogasaca koji su i dalje u šok sobi mitrovačke bolnice.

Srbi neće u KPS

GNJILANE - Najave iz Kosovske policijske službe (KPS) o raspisivanju konkursa za prijem novih policajaca ukoliko se suspendovani srpski policajci ne vrate na posao predstavljaju “vid zastrašivanja”, ocenio je juče predstavnik Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskom Pomoravlju Predrag Stojković, a prenosi Beta.

Stojković je rekao da “ne može da predvidi da li su te najave ozbiljne ili nisu, ali da se srpski policajci svakako neće vratiti na posao pod KPS komandom “.

Eldepeovci u SPO

BEOGRAD - Direktor Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović izjavio je juče da je i poslednji prelazak nekoliko članova Liberalno-demokratske partije iz Sombora u SPO potvrda dobre politike koju vodi ta stranka vodi, prenosi Beta.

Jugović rekao da se posle prelaska 50 članova Demokratske stranke Srbije u Gradski odbor SPO u Novom Sadu, toj stranci priključio i član Glavnog odbora LDP i potpredsednik Gradskog odbora LDP u Somboru Vladimir Živanović.

Živanović je na izborima 2007. godine bio šef izbornog štaba LDP u Somboru, a u SPO je, kako je naveo Jugović, prešao sa još nekoliko istaknutih članova LDP.

Turska ukida vize za Kosovo

PRIŠTINA - Ministar inostranih poslova Turske Ali Babadžan najavio je juče da će za građane Kosova koji putuju u Tursku biti ukinute vize.

- Sa ministrom Hisenijem biće potpisan sporazum kojim definitivno skidamo vize za građane Kosova koji posećuju Tursku. To će olakšati građanima Kosova da posećuju našu zemlju, ali i obratno - rekao je Babadžan i dodao da će zvanična Ankara, nastaviti da kao i do sada podržava Kosovo i da u to niko ne treba da sumnja.

On je govoreći na svečanoj sednici Skupštine Kosova rekao i da se oseća privilegovano što ima priliku da govori “pred ljudima koji su promenili realnost na Balkanu”.

Beležnica agenta BND otkriva krimi-veze Tačija

PRIŠTINA - Koha Ditore javlja da jedan od agenata nemačke obaveštajne službe BND, koji je 14. novembra uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u podmetanju bombe ispred sedišta EU u Prištini, kod sebe ima beležnicu sa pouzdanim saznanjima i tvrdnjama da je premijer Hašim Tači povezan sa organizovanim kriminalom, preneo je Fonet.

Tri agenta BND su poslali informacije u sedište nemačke tajne službe, ali jedan, koji je uhapšen, nije informisao službu o sadržaju svoje beležnice, piše list.

Prema pisanju prištinskog lista, kopija beležnice je u posedu zvaničnika Kosova.

Nemački obaveštajci su oslobođeni iz pritvora, pošto su u njemu proveli više od nedelju dana.

Čanak u svetu titoizma

NOVI SAD - Nevladina organizacija Srbski integralisti oštro kritikuju Nenada Čanka, lidera LSV-a, zbog njegovog političkog delovanja u čijem centru je usvajanje Statuta Vojvodine.

Oni u saopštenju tvrde da je Čanak zarobljenik komunističke ideologije i da još živi u začaranom svetu posttitoističkog nadealizma i autonomaškog dadaizma.

- Vreme druga Tita ostavilo je katastrofalne posledice na srpsko društvo, moral, duhovnost, kulturu i na mentalno zdravlje Srba, a Čanak je ostao zarobljenik tog lavirinta, jer u sebi nosi patološku mržnju prema Srbiji.

Čanak nije puno odmakao od vremena kad je kao “dobar Titov omladinac pisao kadrovske karakteristike Novosađanima, imputirajući mnogima od njih one poznate udbaške kvalifikacije: “moralno-politički nepodoban, verski zatucan, otpadnik od društva”, navodi Radoslav Buković iz SI.

S. G.

Zanijer traži sastanak zbog problema Srba

PRIŠTINA - Šef Unmika Lamberto Zanijer zatražio je sastanak sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Hašimom Tačijem, na kojem bi se razgovaralo o problemima Srba na Kosovu, prenosi Tanjug iz dnevnika Ekspres.

List navodi da se Zanijer u nedelju vratio u Prištinu, nakon tri sedmice odmora u Italiji i da nije zvanično predložio dnevni red susreta, ali da njegova inicijativa predstavlja “povratak na probleme”.

Italijanski diplomata se nije sastao sa čelnicima institucija Kosova još od sredine novembra, kada je završio sporazum između UN i Beograda, tačnije predlog od šest tačaka.

Mediji u Prištini su minulih dana preneli da je predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt predložio formiranje konsultativnog tela za sprovođenje zaključaka plana Ban Đi-muna o šest tačaka. Osim Fejta, u tom telu bi bili predstavnici kosovskih institucija, Unmika, Euleksa i Kfora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.