Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politka - ukratko...

Vladika pozvao Srbe da se vrate

DEČANI - Vladika lipljanski Teodosije izjavio je juče da je veoma važan povratak Srba u Metohiju, istakavši potrebu obnove punog života povratnika, prenosi Tanjug.

Nakon božićne službe u manastiru Visoki Dečani, Teodosije je ukazao na važnost obnove srpskih domova.

- Sigurno je da njima nije lako, sigurno je da žive u nemaštini. Ja želim da oni dožive duhovnu sreću i radost koja se ponavlja već 2000 godina - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je vladika Teodosije.

Radost Hristovog rođenja sa monaštvom manastira Visoki Dečani podelili su gosti iz Srbije, predstavnici srpskih metohijskih sredina, ali i šef Euleksa Iv de Kermabon.

Božić u bodljikavoj žici

PRIZREN - Osmočlano bratstvo manastira Svetih Arhangela, zadužbine cara Dušana juče je proslavilo najradosniji hrišćanski praznik.

- I ovaj deveti po redu posleratni Božić slavimo unutar bodljikavih žica, u okruženju gde maltene nema Srba, pod zaštitom Kfora - rekao je starešina tog manastira jeromonah Benedikt.

U prizrenskoj opštini trenutno živi oko 200 Srba, uglavnom u okolnim selima Gornje Selo, Mušnikovo, Bogoševce, Drajčiće, Sredska, Stajkovce i Novake, dok u samom gradu Prizrenu živi dvadesetak Srba.

Vatrogasci i dalje kritično

KOSOVSKA MITROVICA - Zdravstveno stanje dvojice najteže povređenih vatrogasaca - Bratislava Božovića i Marka Kisića i dalje je teško, ali su oni trenutno stabilni, saopštio je juče zamenik direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović, a prenosi Tanjug.

Ivanović je rekao da su Božović i Kisić, koji ima visoku temperaturu, i dalje na odeljenju intenzivne nege, da su obojica trenutno stabilni, ali da postoji opasnost od infekcija nakon hirurških zahvata koji su urađeni.

Šest vatrogasaca je povređeno 2. januara u naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Mitrovice, u eksploziji bombe, prilikom gašenja požara na jednom lokalu čiji je vlasnik kosovski Albanac.

Lobista Miliband

PRIŠTINA - Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband uputio je pismo tridesetorici svojih kolega iz zemalja širom sveta da priznaju nezavisnost Kosova, tvrdi prištinski dnevnik Ekspres, pozivajući se na izvor iz privremene kosovske vlade.

- Ono što se za sada zna je da do 10 zemalja mogu da priznaju nezavisnost Kosova pre 17. februara, kada je godišnjica proglašavanja nezavisnosti - izjavio je izvor iz vlade u Prištini.

Kforovci u bolnici

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici Kfora posetiće danas bolnicu u severnom delu Kosovske Mitrovice, nakon što to nisu uspeli da urade u nedelju, jer im je, kako su izjavili, posetu onemogućilo rukovodstvo bolnice.Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je ocenio da će Vlada Srbije morati zbog tog „diplomatskog skandala“ da smeni rukovodstvo bolnice.

Predstavnici Kfora danas će obići dvojicu vatrogasaca, koji su najteže povređeni u incidentu.

Srpski hakeri

PRIŠTINA - Hakeri iz Srbije napali su sajt Zavoda za statistiku Kosova, javili su juče elektronski mediji u Prištini, a prenosi Beta. Hakeri su na sajt postavili natpis „Kosovo je srce Srbije“ i državnu zastavu Srbije. Odgovornost za ovaj akt preuzela je organizacija koja se predstavila kao „CoNsT“.

Veb stranica je za sada zatvorena dok se ne otklone problemi izazvani hakerskim upadom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.