Politiko: Ukidanje presude Stepincu jača napetosti sa Srbijom

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politiko: Ukidanje presude Stepincu jača napetosti sa Srbijom

Evropsko izdanje američkog sajta "Politiko" u tekstu o oslobađajućoj presudi za nekadašnjeg hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koju je juče doneo sud u Zagrebu, navodi da će ona "verovatno potpaliti napetosti sa susednom Srbijom".

Navodi se da se Srbija "snažno protivi potezima koje Hrvatska čini ka kanonizaciji Stepinca, koju njegove pristalice odavno traže".

Sajt piše da je Stepinac umro 1960. od tromboze u 61. godini, dok je bio u kućnom pritvoru, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnovu presude iz 1946. kada je osuđen zbog saradnje sa nacistima u vreme dok je bio zagrebački katolički nadbiskup.

"Politiko" navodi da "kritičari kažu da je trebalo da učini više kako bi zaustavio ubijanja Jevreja, Srba i Roma koje je činio ustaški režim", kao i da je "Stepinac, koji je u početku podržavao pro-nacistički ustaški režim tokom Drugog svetskog rata, postajao njegov sve glasniji kritičar, držeći govore protiv genocidnih politika režima koje su vodile ubistvima na hiljada ljudi".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ukidanje presude Stepincu jača napetosti sa Srbijom"

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2016

Evropsko izdanje američkog sajta "Politiko" u tekstu o oslobađajućoj presudi za nekadašnjeg hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koju je doneo sud u Zagrebu, navodi da će ona "verovatno potpaliti napetosti sa susednom Srbijom"...Navodi se da se Srbija "snažno protivi potezima koje Hrvatska čini...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.