Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika - ukratko...

I Crna Gora priznaje?

 PODGORICA - U stalnim kontaktima crnogorskih zvaničnika sa evroatlantskim saveznicima, 16. jun se sve češće pominje kao mogući datum eventualne odluke Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, tvrde mediji u Podgorici, a prenosi Fonet. U ministarstvu inostranih poslova Crne Gore u sredu nisu želeli da potvrde, niti demantuju ovu informaciju. Iz kabineta ministra Milana Roćena novinarima je rečeno da će dobiti odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u toku dana, ali se to nije desilo.

Austrija komanduje

 PRIŠTINA - Austrija je juče preuzela komandovanje Multinacionalnom brigadom Jug, u sastavu Kfora na Kosovu, prenosi Fonet. Prema saopštenju ministarstva odbrane u Beču, na koje se poziva Makfaks, Austrija je prva zemlja izvan NATO koja će komandovati ovom brigadom. Austrijski ministar odbrane Norbert Daraboš najavio je da će njegova zemlja ovu dužnost obaviti profesionalno. Multinacionalnu brigadu Jug čini 3.800 vojnika iz Austrije, Bugarske, Nemačke, Švedske i Turske.

Euleks ni do jeseni

 PRAG - Premda je Evropska unija ranije ove godine planirala da preuzme civilne nadležnosti od Unmika posle stupanja na snagu ustava Kosova 15. juna, Euleks neće zaživeti ni do jeseni, ocenio je Radio Slobodna Evropa, navodeći da za to postoje logistički, ali i širi međunarodno pravni razlozi, a prenosi Beta.

Koalicija SRS i DSS u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije dogovorile su se o formiranju vlasti u Kosovskoj Mitrovici, rekao je juče predsednik Koordinacionog odbora radikala za Pokrajinu LJubo Kragović.

On je agenciji Beta kazao da će predsednik opštine biti Nenad Topličević, predsednik opštinskog odbora radikala, dok će njegov zamenik biti iz DSS-a. Dogovoreno je da predsednik Skupštine opštine bude iz DSS, a njegov zamenik član SRS. O detaljnoj podeli mesta u upravi, stranke će se dogovoriti nakon usvajanja statusa SO Kosovska Mitrovica.

Pogrešna odluka

KOSOVSKA MITROVICA - Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je juče u izjavi Fonetu da je odluka Srba iz Štrpca o napuštanju radnih mesta u opštini „potpuno pogrešna“.

- U ovoj opštini su Srbi bili zaposleni. Kada bude raspisan konkurs, za ta radna mesta će se javiti neki drugi Srbi, ovi će morati da izađu. Time se dobija samo sukob Srba sa Srbima, što je veoma loše - rekao je Ivanović.

Menjati način finansiranja

BEOGRAD - Programski direktor CESID Đorđe Vuković izjavio je juče da je javno finansiranje političkih stranaka samo jedan manji aspekt realnog finansiranja političkih stranaka i istakao da je CESID pripremio niz preporuka za unapređenje zakonodavnog okvira koji reguliše finansiranje političkih partija, javlja Fonet. On je na okruglom stolu na kojem je prezentovana studija „Finansiranje političkih partija - između norme i prakse“, naglasio da su istraživanja pokazala da se većina stranaka u Srbiji finansira iz javnih izvora sa više od 80 odsto sredstava.

- Takva praksa je retka u zemljama razvijene demokratije, jer se svi trude da novac koji država daje bude manji, jer u suprotnom stranke više ne bi bile medij između civilnog društva i države, već bi postale državne organizacije, precizirao je Vuković. On je istakao da je CESID pripremio niz preporuka za unapređenje zakonodavnog okvira koji reguliše finansiranje političkih partija. Prema Vukovićevim rečima, kada je u pitanju finansiranje stranaka iz javnih prihoda neophodno bi bilo obezbediti određena sredstva iz tih izvora, ali ne na način da to bude dominantno, kao i da se strankama koje osvoje preko dva odsto omogući finansiranje redovnog rada iz javnih izvora.

- Prihvatljiva je podela u kojoj se 30 odsto sredstava deli ravnomerno, a 70 odsto prema broju osvojenih glasova. Takođe, sredstva treba raspoređivati po principu jedna lista-jedan nosilac prava na javno finansiranje, a visinu sredstava treba vezati za broj glasova koje su dobile parlamentarne liste, a ne za broj mandata - objasnio je on.

Manter optimista

 BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter optimista je da će srpski lideri razumeti da građani žele proevropsku vladu i upozorio da bi formiranje „radikalske vlade“ vratilo Srbiju unazad, javlja Beta.

- Narod Srbije zaslužuje snažnu evropsku budućnost. Naš stav u ambasadi je da smo ovde zbog srpskog naroda, mi ne idemo nikuda i nastavljamo svoje programe pomoći bez obzira na to ko će biti u narednoj vladi - rekao je Manter.

Koalicija sa DS

 GORNJI MILANOVAC - U opštini Gornji Milanovac raskinuta je prva lokalna koalicija u Srbiji između Pokreta „Pobedi za opštinu Gornji Milanovac“, Srpske radikalne stranke i Nove Srbije, a sporazum je potpisan sa Demokratskom strankom, javlja Fonet. U saopštenju za javnost Pokreta „Pobedi za opštinu Gornji Milanovac“, navodi se da je koalicioni sporazum raskinut zbog neprincipijelnog stava Srpske radikalne stranke. Umesto Srpske radikalne stranke, sporazum je potpisan sa Demokratskom strankom.

LJajić: Imamo veće šanse za vladu

 BEOGRAD - Lider Sandžačke demokratske partije Rasim LJajić izjavio je juče da koalicija „Za evropsku Srbiju“ još ima više šansi da formira Republičku vladu, nego radikali i narodnjaci, javlja Fonet. On je rekao da će na Socijalističku partiju Srbije uticati, pre svega, državni interesi da se opredeli za koaliciju „Za evropsku Srbiju“.

Vlast što pre

 BEOGRAD - Ministar za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas rekao je juče da je „i dalje potpuno siguran da će građani Beograda dobiti vlast u Beogradu za koju su iskreno glasali“, javlja Fonet.

- I dalje sam potpuno siguran da će građani Beograda dobiti vlast u Beogradu za koju su iskreno glasali, a da oni koju su ih prevarili, sakrili se iza lažnih obećanja, a sad se prave kao da to nisu radili, neće biti vlast u Beogradu - rekao je on.

Predate tri liste

 BEOGRAD - Spisak poslanika za budući saziv Skupštine Srbije do sada su Republičkoj izbornoj komisiji predale tri od ukupno osam stranaka i koalicija koliko ih je na izborima osvojilo mandate, a rok da to učine i ostale ističe sutra, 30. maja, javlja Tanjug. Kako je rečeno u RIK-u, liste poslanika predale su Liberalno demokratska partija, Bošnjačka lista za evropski Sandžak i Koalicija Albanaca „preševska dolina“.

Od Srbije zavisi

 BEOGRAD - Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik izjavila je juče da Srbija ima svoje mesto u Evropskoj uniji i da samo od nje zavisi kada će ga zauzeti, javlja Beta.

- Austrija podržava nastavak evropskih integracija Srbije, jer jedino taj proces može dovesti do stabilnosti regiona i novih direktnih stranih investicija - navela je Plasnikova u razgovoru sa Oliverom Dulićem.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Podgorica bez odluke

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2008

Crna Gora bi u junu mogla da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. Ovu informaciju mediji su preneli pozivajući se na Međunarodni institut za Srednji istok u Ljubljani

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.