Izvor: Blic, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika preča od zdravlja deteta

Politika preča od zdravlja deteta

POŽEGA - Prestavnici Srpske radikalne stranke u biračkim odborima odbili su da odvoje sto dinara od dnevnica za lečenje šestogodišnjeg Dejana Stevanovića, obolelog od cerebralne pralize. Razlog - organizator akcije bila je nevladina organizacija.

Šestogodišnji Dejan Stevanović iz Milićevog sela kod Požege od rođenja boluje od cerebralne paralize. Umesto igranja sa vršnjacima i priprema za školu, Dejanov dom je već >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dugo Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu u Beogradu, gde se nalazi zajedno sa majkom Svjetlanom.

I majka i otac Milan su se ponadali da će njihov sin konačno stati na noge i nastaviti normalan život u okruženju svojih vršnjaka. Tu nadu dali su i lekari Specijalne bolnice i ruski lekari iz Tule, koji gostuju u Hirurškoj bolnici 'Medikus' u Paraćinu. Nakon pregleda malog Dejana, konstatovali su da je potrebno izvršiti dve operacije koje daju veliku šansu da se mali bolesnik u potpunosti oporavi. Prva operacija zakazana je za 7. mart, a druga bi bila šest meseci kasnije.

- Iako operacije nisu nerazumno skupe, obe koštaju 4.400 evra, za moju porodicu, u kojoj ni ja ni supruga ne radimo, to su ogromne pare. Otišao sam prvo u opštinu da tražim pomoć, ali mi je rečeno da u budžetu nema para za te namene. U Centru za socijalni rad pak obećali su pomoć u skladu sa njihovim raspoloživim sredstvima i uputili me na nevladinu organizaciju 'Forca' da pokrene akciju za skupljanje pomoći - priča otac Milan.

'Forca' i Udruženje 'Za bolje selo' rado su prihvatili poziv za ovu akciju.

- S obzirom na to da su izbori bili na pragu, došli smo na ideju da uputimo dopis svim starnkama koje imaju članove biračkih odbora i kontrolore na tim izborima da daju saglasnost da se od svake dnevnice izdvoji po 100 dinara za pomoć malom Dejanu - kaže Dragan Nikitović iz Udruženja 'Za bolje selo'.

S obzirom na to da je u izborni proces bilo uključeno oko 1.300 članova raznih stranaka, očekivalo se da će na ovaj način biti prikupljeno dovoljno sredstava za prvu operaciju.

- Međutim, Srpska radikalna stranaka, koja je vladajuća u Požegi i ima najviše predsednika biračkih odbora, jedina nije potpisala protokol koji smo svima uputili i sabotirala je kompletnu akciju, pa je za pomoć malom Dejanu skupiljeno 35.000 dinara. U najmanju ruku, sraman potez - kaže Miroslav Tamburić, aktivista 'Force'.

Razlog za opstrukciju radikala, bio je, kažu u 'Forci', to što akciju vodi nevladina organizacija čiji su članovi drugačijeg političkog ubeđenja.

- Ali, to je samo potez rukovodstva stranke. Nama se sada javljaju članovi Srpske radikalne stranke i sami uplaćuju pomoć, ljuti na sopstvene lidere - dodaje Dragan Nikitović.

D. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.