Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika jača od ženske solidarnosti u borbi protiv nasilja?

Dan borbe protiv nasilja nad ženama Srbija opet dočekuje sa lošom statistikom. Ali, kako je potvrdio ministar unutrašnjih poslova, od početka godine je zbog nasilja u porodici izrečeno više od 23.000 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana. Međutim, ni na ovaj dan nisu izostala politička prepucavanja.

Obeležen je i tako što su žene Saveza za Srbiju i SNS-a stajale u centru Beograda, jedne naspram drugih, a ne jedne uz druge.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Izvor: N1

Ovih scena u Srbiji nema manje, ali se one više prijavljuju. Ohrabrenje je stiglo sa novim zakonom koji propisuje obaveznu intervenciju policije, ali i sistem treba dalje jačati upozoravaju iz autonomnog ženskog centra.

"Mesečno ima oko 70 hiljada prijava nasilja i oko 70 odsto tih prijava završi hitnom merom, policijskom većina njih bude produžena u trajanju do 30 dana. Ono što ozbiljno nedostaje sistemu jesu resursi da se ide u dalje procese ako je to potrebno, a te mere produže preko porodičnog zakona ili da se organizuje podrška žrtvama - ženama, deci, starima, da se oporave, da se osamostale. Dakle, nemamo uslova za podrške", kaže Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Ministar policije tvrdi da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako kaže, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

"Ovo su emotivne stvari, ovo nije stvar koja se rešava lako, nema priručnika koji može da vas pripremi za drugu situaciju i veoma su teške i u procesnom i u svakom drugom smislu", kaže Nebojša Stefanović.

Teškoća problema nasilja nad ženama nije danas sprečila partije u Srbiji da tu temu politizuju. Jedne na spram drugih  - žene iz SNS-a i žene iz Saveza za Srbiju nisu pokazale onu čuvenu žensku solidarnost.

"Ukoliko vam se ne dopada ko je predsednik ili premijer, nemate pravo da pozivate na vešanje, na linč, na ubistvo, na silovanje, to je ono što opozicija radi danas i pozivam upravo žene iz opozicije koje su ćutale na poziv na linč na premijerku Anu Brnabić, ona je jedna od nas. Ja nisam čula i mislim da javnost nije čula da su se one ogradile od tih poziva", rekla je Marija Obradović iz SNS.

"A gde one to da čuju? Mi se jesmo ogradile od svakog govora mržnje, ali na žalost, nemaju priliku da čuju reč opozicije i žena iz opozicije", odgovorila je Tatjana Manojlović iz SzS.

N1: Žene iz opozicije se nalaze nekoliko koraka od vas. Da li ćete otići lično i reči im sve to u oči ili samo ovako preko nas medija?

"Ja nemam problem da to i učinim i ja sa svima njima i u parlamentu svakodnevno funkcionišem", kaže Marija Obradović.

N1: Zato vas ne pitam šta ćete raditi u parlamentu, već evo šta ćete raditi evo u ovom trenutku, hoćete otići da ih pitate?

"Ja mogu da ih pitam i to će biti veoma prijatan razgovor, znate zašto? Zato što žene razgovaraju", dodaje Obradović.

Do prijatnog ženskog razgovora nije došlo, a iz opozicije pozivaju državu da više poštuju žene.

"Vrlo često su etiketirane i prozivane da su krive za pad nataliteta, nekim merama ih država tretira kao mašine za rađanje i to ih dodatno destabiliše", kazala je Tatjana Manojlović.

Od početka godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno je 30 žena.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Može li Srbija do nulte tolerancije prema nasilju nad ženama?

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018

Dan borbe protiv nasilja nad ženama Srbija opet dočekuje sa lošom statistikom. Ali, kako je potvrdio ministar unutrašnjih poslova, od početka godine je zbog nasilja u porodici izrečeno više od 23.000 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana. Međutim, ni na ovaj...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.