Politička zaostavština Đinđića

Izvor: B92, 21.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička zaostavština Đinđića

Beograd -- Održan skup Istraživačko-izdavačkog centra DS i Fonda "Dr Zoran Đinđić" o osnovnim političkim idejama ubijenog premijera Srbije.

Zoran Đinđić je bio vizionar nove političke teorije i prakse i simbol novog imidža Srbije, istaknuto je na jučerašnjem skupu. Osnovna karakteristika filozofije i politike Zorana Đinđića, prema oceni učesnika skupa, bilo je to što je spoj teorije, filozofije i političke prakse neprestano povezivao s konkretnim pragmatičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlukama.

"Pragmatizam koji on primenjuje ima dve osobine, citiram, prva je spremnost da učiš iz tuđih i vlastitih grešaka. i druga, fokusiranje na rešavanje problema - znači ako ne možete da rešite problem, nemojte odbaciti problem na osnovu dosadašnjih stavova, pristupa, nego preispitujte stavove i pristupe", kaže sociološkinja Zagorka Golubović.

"Čovek neverovatne radne energije, blistavog uma, gotovo lucidan, da mu je Bog zaista dao neverovatne darove. Teško je i naći ličnost da se u nekome spoji, što se kaže, jedan dobar teoretičar, što smo malopre čuli u izlaganju, a istovremeno, čovek praktičar da ima hrabrosti da preuzme odgovornost u datim istorijskim trenucima", rekao je Radovan Bigović, profesor Bogoslovskog fakulteta.

Šef Misije OEBS-a Hans Ola Urstad naveo je da je Đinđić bio jedinstven i moderan političar koji je pokušao da vrati ugled Srbiji i obezbedi da ona postane deo međunarodne zajednice.

"Posle dekada konflikata, Đinđić je usvojio drugačiji pristup prema Zapadu i regionu. Činjenica da je zasnovao svoje aktivnosti na civilizovanom i argumentovanom dijalogu umesto na konfliktu ili čak oružanim sukobima, zasigurno je doprinela da uživa veliko poverenje kod zapadnih lidera i jasno pokazala da su političari drugačijeg kvaliteta, koji govore diplomatskim jezikom koji Evropa i međunarodna zajednica razumeju, nova realnost u Srbiji", kazao je Urstad.

Cilj skupa na kojem su, između ostalih, učestvovali i Vesna Pešić, Latinka Perović i Čedomir Antić, jeste da se istaknu političke ideje Zorana Đinđića ne samo kao delatnog političara, već i kao čoveka koji je u politiku unosio i danas potrebno filozofsko i teoretsko utemeljenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.