Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politička kultura na nuli"

Beograd -- Politička kultura u Srbiji pala je na najniži nivo, a jasan pokazatelj su svakodnevne prozivke, optužbe, klevete, razjašnjenja i prepucavanja u vladajućoj koaliciji, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić. Čupić kaže da u odgovornoj i demokratskoj državi postoji tačna procedura po kojoj se odgovara, kako građanima, tako i krivično, ako postoji odgovornost. "Odgovornost proizlazi iz obećanja i, ako je političar nešto obećao, ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto javno saopštio, a to nije tako, onda u najmanju ruku treba da podnese ostavku. Ukoliko političar to ne učini sam, onda mora da ga smeni Parlament, Vlada ili institucija u kojoj je na funkciji", rekao je Čupić.

Miodrag Radivojević, saradnik Instituta političkih studija u Beogradu, smatra da to što se političari u Srbiji optužuju i prepucavaju, ne daje sliku samo o njima, nego utiče na legitimitet institucija iz kojih dolaze. "Ako jedan potpredsednik Vlade optužuje ministra iz iste vlade, čak iz iste koalicije, onda građani ne mogu imati mnogo poverenja u tu vladu. Ukoliko takava javna prepucavanja političara budu nastavljena, kao i njihovo javno ispoljavanje nedogovornosti, to će se bez sumnje pogubno odraziti na rejting vladajuće koalicije", upozorio je Radivojević.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović ističe da su žestoki sukobi predstavnika vladajuće koalicije skoro da na granici "patologije". "Političari treba da prestanu da nas sluđuju, jer na to nemaju pravo. Oni mogu da se ne vole, što za njih nije ništa neobično, ali se moraju navići da prevazilaze konflikte, kako u interesu onih koji su ih izabrali, tako i svom ličnom", rekao je Božović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.