Političarima više ne trebaju moje pare

Izvor: Politika, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političarima više ne trebaju moje pare

Da je ozbiljna vlast, ona bi omogućila pregovore i tražila način da se spor oko Mobtela reši u obostranom interesu. Sve se može rešiti, neka me puste da se branim sa slobode i radim svoj posao

Posle više od dve godine otkako je pobegao iz Srbije, gde tužilaštvo ispituje način na koji je osnovan Mobtel, Bogoljub Karić ponovo se oglasio. U telefonskom intervjuu za „Politiku”, koji je, kako objašnjavaju njegovi saradnici, vođen preko „zaštićene linije”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Karić, odgovarajući na pitanje u koga ima poverenja u Srbiji, odnosno koja bi to stranka trebalo da bude na vlasti posle 11. maja da bi se vratio u zemlju, odgovara da je manje važno u koju stranku ili ličnost on ima poverenja, već je bitno „kako funkcioniše pravosudni sistem i koliko je on samostalan i zaštićen od pritisaka stranaka ili centara moći”.

– Ja sam kriv jedino zato što me nikada nije bilo u švercu nafte, cigareta, droge, alkohola, kafe i raznog asortimana akcizne robe. Nije me bilo u organizovanju piramidalne štednje, pljačkanju državnih fondova, penzionih, zdravstvenih, obrazovnih, policijskih, vojnih. Poznata su imena svih koji su taj posao radili u Srbiji. Nažalost, nisu platili ni porez na ekstraprofit, već danas gospodare Srbijom i upravljaju većim delom državnog vrha – kaže Karić.

Na koga mislite?

Ne želim da ih imenujem. Postoje državni organi koji to treba da urade. Pošto se redovno bore protiv korupcije, logično je da treba prvo da počiste u svom dvorištu.

Čijeg ste se uticaja na pravosuđe plašili kada ste pobegli iz zemlje?

Moji prijatelji iz vrha vlasti su mi rekli, razumljivo je što ne mogu da spominjem njihova imena, šta će da mi se dogodi ako dopadnem pritvora. A scenario je bio da na taj način zaplene celokupnu moju imovinu. I, naravno, da živ ne izađem iz pritvora. U prvi mah sam mislio da samo hoće da me zaplaše. Ali sam kasnije, kada su se dva pritvorenika „samoubila”, koji su takođe bili članovi Udruženja industrijalaca, shvatio da je vrag odneo šalu. Nikad se srpski domaćin ne ubija sam.

PSS još nije predao izbornu listu. Hoće li je predati? Skupljate li potpise? Šta se desilo sa vaših 600.000 glasača?

Pokret „Snaga Srbije” čeka da dobije ono što mu verovatno neće dati, bez obzira na neka obećanja, a to je dokument o mom prebivalištu, koji svako u Srbiji može da dobije osim mene. To znači da im je opet stalo do toga da ne budem prvi na listi svoje stranke. Nema problema ni sa potpisima, ni sa ljudima. Mojih 600.000 glasova nije nigde nestalo.

Ali ste na poslednjim izborima imali manje od jedan odsto glasova.

Svakako da kad nema lidera partije i kad krene kampanja protiv nas. Neka mi bog oprosti i presvetli patrijarh se ne naljuti što ga uzimam za primer, ali bi i patrijarha Pavla, „sveca koji hoda zemljom”, načinili crnim đavolom da su toliko hiljada negativnih napisa o njemu napisali.

Jeste li pregovarali sa nekom strankom o koaliciji?

Normalno je da se vode razgovori sa svim strankama koje vam se čine programski bliske. Neki su bili otvoreni i rekli nam – ne smemo sa vama!

Ko vam je to rekao?

Ne mogu da navodim koje su to stranke, da im ne napravim štetu.

Razmišljate li da od političkog lidera ponovo postanete finansijer drugih stranaka?

Ne, jer danas najveći broj političara teži više desetina miliona evra, a mnogi od eksperata su se ugradili u akcije vlasnika kapitala koje su ucenjivali i tako im omogućili da postanu vlasnici Srbije. Oni se ne vide javno i kunu se u poštenje, spavaju na kauču, žive u stanu" Njima više finansije ne trebaju.

Kako može da se reši vaš spor s državom? Vi njih tužite za otimanje Mobtela, oni vas za mahinacije.

Da je ozbiljna vlast, ona bi kao na Zapadu omogućila pregovore i tražila način da se ovaj spor reši u obostranom interesu, gde bi se država pojavila kao pobednik, a takođe obeštetila akcionare i svi bi bili zadovoljni. Daleko smo od zapadnog načina rešavanja sporova gde se i te kako štite državni interesi, ali i čuva imovina svakog građanina. Sve se ovo može rešiti, neka me puste da se branim sa slobode i radim svoj posao.

-----------------------------------------------------------

Nudili mi bogatstvo za nezavisno Kosovo

Bogoljub Karić otkriva i da su mu „visoki domaći i strani funkcioneri” nudili bogatstvo da podrži projekat nezavisnog Kosova.

– Sve to imam dokumentovano i snimljeno. Neke od tih sastanaka, nažalost, režirali su domaći neprijatelji Srbije. Još tada mi je rečeno: ako nećete da sarađujete sa nama, uništićemo vam sve što imate. Odgovorio sam im da to nije teško. Čak su mi davali primere nekih država kako se to radi. Razgovor je vođen u Budimpešti.

Sa kim ste razgovarali?

Sa predstavnicima američke administracije. Rekao sam im da znam da u mojoj zemlji imaju svoje „eksperte”, koji to mogu da sprovedu. Ali, rekao sam im, što se mene tiče, možete i da me ubijete, vama to nije problem, ali ja ne mogu da radim protiv svog naroda i svoje zemlje. Zavetovao sam se da ću učiniti sve za suživot Srba i Albanaca, jer to je naša sudbina, ali neću da učestvujem u stvaranju nezavisnog Kosova! Zbog toga dajem punu podršku predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici na očuvanju državnih interesa Srbije.

M. R. Petrović

[objavljeno: 13/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.