Političari vole funkcije u sportu

Izvor: B92, 17.Okt.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari vole funkcije u sportu

Beograd -- U Srbiji i dalje gotovo nijedan sport ne može bez političara. Mnogi veruju da bi se problemi u sportu, lakše rešili da u upravno odborima nije takva situacija.

Ako ne mogu već da zaigraju na terenu, neki domaći političari svoje sportske ambicije zadovoljavaju makar nekom funkcijom u sportu.

U organima sportskih klubova tako sede zajedno i političari i biznismeni, ali i članovi navijačkih udruženja sa faciklama punim krivičnih prijava. Tako je izgledala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sportska scena Srbije i ranije, a tako izgleda i danas.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić ipak smatra da za političare više ne bi trebalo da ima mesta u funkcionerskim foteljama sportskih klubova.

"Naši zakoni su dosta rigorozni i dobri, ali neke odredbe se ne primenjuju u celosti, ne izvode se do kraja. Verovatno neko ko treba da izvede svoju odgovornost do kraja, zastane tu, ako se tu i tamo nalazi neka značajna politička ličnost", kaže on.

"U tom smislu je naš apel, zahtev da se ti ljudi povuku, ne zbog njihove lične odgovornosti već da omoguće normalno delovanje zakona", poručuje Krkobabić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen tvrdi da je prošlo vreme kada su političari mogli da preko policije ili pravosuđa štite lidere grupa koji izazivaju nerede na stadionima.

"Ja ne mislim da bilo ko od političara, koji se sada nalaze u upravnim odborima spotskih klubova, zaista može da vrši uticaj na tužilaštvo i na sudstvo, ali sama činjenica da su neki od njih na visokoj funkciji može da dovede do toga da se neko od sudija ili tužilaca zamisli da li treba da izrekne adekvatnu kaznu ili ne", kaže Homen.

Fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda imaju najdužu tradiciju političkih rukovodilaca. Tako je svojevremeno predsednik FK Partizan bio tadašni premijer Mirko Marjanović.

U Zvezdi su to bili Tomica Raičević, bivši potpredsednik savezne Vlade, kao i Dragan Tomić predsednik Skupštine.

U upravnim odborima ovih fudbalskih klubova sedele su i sudije, direktori poreske uprave, načelnici resora javne bezbednosti pa i ministri policije.

"Kod nas je to stecište svega i svačega i kada bi se malo zagrebali ko zna šta bi se otkrilo", kaže profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

"Političari su tu i zbog zaštite i zbog finansija. Svakako ih niko ne zove zato što su lepi, jer oni omogućavaju da neke stvari funkcionišu. Međutim, kod nas je ta atmosfera toliko zagađena i prljava da ni jednom političaru koji je u tim odborima to ne služi na čast", ocenjuje on.

U sportu, posebno u fudbalu, finansijske kontrole gotovo i da nema, podseća Zlatko Nikolić sa Instituta za kriminološka istraživanja.

"U sportu se uvek vrtelo puno novca, tamo gde ga ima imate puno problema, a kanali za njegovo oticanje i doticanje nisu pokazani, onda ćete imati mutne radnje", upozorava on.

"Ko vam garantuje da sutra neće doći neko veći i neko jači. Ili da sutra neće doći neko u političkom uzletu, postane predsednik Skupštine Crvene zvezde. Mislim prima čast, ali ne i odgovornost, ne može čast bez odgovornosti", kaže Nikolić.

I danas u sportu imamo visoke državne funkcionere. Predsednik sportskog društva Crvena zvezda je ministar energetike Petar Škundrić. On je na toj funkciji zamenio Aleksandra Vlahovića, poslanika DS-a u Skupštini i bivšeg ministra za privatizaciju.

U Partizanu do nedavno je bio ministar Rasim Ljajić. Po prisutnosti u upravama sportskih klubova moglo bi se reći da trenutno funkcioneri SPS-a najviše vole sport.

U upravnim odborima košarkaških i fudbalskih klubova su tako Aleksandar Antić, Branko Ružić, Dušan Mrakić, a svojevremeno je u KK Partizan bio i ministar policije Ivica Dačić. U upravnom odboru KK Partizan je i član DSS-a Andreja Mladenović, a počasni član je Milorad Dodik premijer Republike Srpske.

Neke od njih danas smo hteli da pitamo da li su spremni da se povuku iz sportskih uprava ali se oni nisu javljali na telefon.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić: Ostajem u Partizanu dok mogu da budem od koristi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2010, 09:46

BEOGRAD -..Visoki funkcioner SPS-a Branko Ružić izjavio je da političari, koji su u rukovodstvima sportskih klubova, ne pružaju zaštitu huliganima i da nemaju uticaj na rad pravosudnih organa...On je dodao da će ostati u upravi Fudbalskog kluba Partizan sve dok na toj poziciji može da bude od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.