Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari ne odgovaraju na pitanja

Beograd -- Pojedini predstavnici aktuelne vlasti u Srbiji sve češće ćute kada ime se postave određena pitanja u javnosti.

Za razliku od svojih prethodnika, koji su najčešće odmah reagovali na određene teme koje zanimaju građane, neki od članova vladajuće koalicije zauzeli su potpuno suprotan kurs.

Po ugledu na strane političare gotovo svi članovi Vlade Srbije angažovali su saradnike koji brinu o njihovoj komunikaciji sa medijima. Njihov posao je, između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostalog, i da reaguju u trenutku kada njihovim šefovima bude postavljeno nezgodno pitanje kao što se to nedavno desilo premijeru Srbije Vojislavu Koštunici u republičkoj skupštini, kada je na jedno od pitanja novinara odgovorio ono što mu je relativno glasno šapnuo njegov savetnik za medije.

Neki od marketinških stručnjaka ocenjuju da je ćutanje na nezgodna pitanja dobar potez za one koji nemaju šta da kažu. "Ovde postoji jedna predrasuda koju vlast ima sama o sebi, a to je da će neodgovaranje na nezgodna pitanja dati utisak da onaj ko ne odgovara zna informaciju između one koja ide u javnost i informacije koja ne ide u javnost, a s tom informacijom manipuliše. Kao, nećete vi sada dobiti informaciju već ću ja to vama reći kasnije, kada to meni bude odgovaralo", kaže Voja Žanetić.

Žanetić podseća na pravo onoga ko je pitan da ne odgovori, ali i na pravo onoga ko pita da pitanje ponovi svaki put, dok ne dobije odgovor. "Trenutno je vlast u prednosti zato što se prva setila da ćuti, ali nadam se da će mediji uskoro biti u prednosti jer će se prvi setiti da mnogo puta više pitaju i to različitih ljudi nego što su to do sada radili", zaključuje Žanetić.

Podsetimo, ekipa emisije Insajder nedeljama je pokušavala da dobije odgovor zašto učesnici u uništavanju dosijea nekadašnje Državne bezbednosti nisu krivično gonjeni, kao i to zašto neki od planera te akcije danas zauzimaju visoke funkcije u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Čelnici te agencije, kao i predstavnici Vlade koje je neposredno pretpostavljena BIA, za sve to vreme nisu čak ni saopštenjem reagovali. Slično su reagovali i MUP Srbije i tužilaštvo na informaciju do koje je došao B92 da je Luka Pejović učesnik u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.