Policija uhapsila četiri osobe osumnjičene za napad na aktiviste DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2016, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija uhapsila četiri osobe osumnjičene za napad na aktiviste DS

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su četiri osobe, osumnjičene da su učestvovale u napadu na aktiviste Demokratske stranke, danas u opštini Zvezdara.

Brzom i efikasnom akcijom, uhapšeni su I. M. (1977), A. M. (1990), D. M. (1990) i S. K. (1992) iz Beograda, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni su privedeni nadležnom tužiocu i protiv njih će biti podneta odgovarajuća prijava.

Osudivši napad, ministar unutrašnjih poslova Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Stefanović istakao je da se nasilje u Srbiji neće tolerisati.

"Policija svoj posao radi profesionalno i štiti bezbednost i sigurnost svih građana Srbije, što je pokazala brzim rasvetljavanjem ovog slučaja", naveo je Stefanović.

Funkcioneri Demokratske stranke, Nataša Vučković, Dragan Šutanovac i Balša Božović napadnuti su danas na Zvezdari, tokom predizbornog skupa.

Grupa neidentifikovanih lica fizički je nasrnula na njih, kao i na aktiviste stranke, a na video snimku je zabeležen napad na Šutanovca.



Božović: Jedan aktivista povređen

Prema rečima funkcionera DS Balše Božovića, jedan aktivista te stranke je povređen kada ih je danas oko 10 sati kod pijace Đeram napala "organizovana grupa nasilnika", dok su razgovarali sa građanima na opštini Zvezdara, saopštila je ta stranka.

Božović je agenciji Beta kazao da je grupa nasilnika izašla sa pijace i nasrnula na njega, Natašu Vučković, Dragana Šutanovca i aktiviste DS-a.

On je rekao da je jedan od napadača razbio flašu, a drugi ga bodrio da ih tom slomljenom flašom napadne, dok je jedan od napadača bacio flašu u grupu okupljenih ljudi.

Pajtić: Napad na članove DS je posledica obračuna sa političkim protivnicima

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocenio je, u saopštenju, da je današnji napad na članove i aktiviste te stranke posledica "obračuna sa političkim protivnicima".

"Već četiri godine režim se sa političkim protivnicima, medijima, neistomišljenicima, brutalno obračunava. To nije pravedna Srbija, to nije pravna država, i mi zbog toga oštro osuđujemo incident koji se dogodio na Zvezdari našim aktivistima", izjavio je Pajtić.

On je kazao da je očekivano da se nasilja i linč dešavaju kada su u "svim saopštenjima vladajuće stranke prepoznatljive uvrede, klevete, nasilje i poziv na linč".

"Zbog toga mi ćemo se itekako boriti do kraja za pravednu državu, za pravnu državu. Želimo da živimo normalno, želimo da živimo sad. Pozivamo građane Srbije da 24. aprila tiho i odlučno izađu na izbore jer ovakvu bedu i poniženje sebi niko ne sme da priušti, ni sebi, ni svojoj porodici u naredne četiri godine", naveo je Pajtić.

SNS: Nedopustiv napad na predstavnike DS

Srpska napredna stranka pozvala je nadležne državne organe da što pre identifikuju lica koja su na bilo koji način učestvovala u današnjem, kako ističe "sramnom incidentu sa predstavnicima Demokratske stranke" i da o tome odmah obaveste građane Srbije.

"Smatramo da je današnji skandal nedopustiv, i da moramo svi zajedno učiniti sve da pošaljemo jasnu poruku građanima da današnji incident nije budućnost kakvu Srbija zaslužuje, i kakvu mi želimo za našu državu," saopštila je SNS.

Srpska napredna stranka, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, i poziva predstavnike političkih partija da se uzdrže od jezika mržnje i netolerancije, kao i od laži i obmana koje bi mogle na bilo koji način izazvati nasilje i podele među građanima.

Pokret "Dosta je bilo":Napad inspirisan atmosferom mržnje

Pokret "Dosta je bilo" zatražio je danas da se hitno uhvate i procesuiraju nasilnici koji su u Beogradu nasrnuli na funkcionere Demokratske stanke, ocenivši da je napad inspirisan atmosferom mržnje i nasilja prema političkim neistomišljenicima, koju kreira lider naprednjaka i premijer Aleksandar Vučić.

"Situacija u kojoj više nije moguće slobodno i kritički govoriti na ulici, na skupu koji je uredno prijavljen, pokazuje stepen nedemokratičnosti, ali i nepostojanja pravne države. Sa raspisivanjem izbora, Aleksandar Vučić je očigledno raspisao poziv svojim siledžijama da nekažnjeno napadaju i uteruju strah političkim protivnicima", piše u saopštenju pokreta.

Kako je navedeno, činjenica da ni jedan napad izveden tokom lokalnih izbora u protekle tri godine nije rasvetljen, da počinioci nisu identifikovani i kažnjeni, govori da se fizički obračuni događaju "uz dozvolu i blagonaklonost Vučića i njegove policije".

Savez LDP-LSV-SD: Novo svedočanstvo o nemogućnosti suštinskih promena

Izborna lista "Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju - LDP, LSV, SDS" osudila je današnji napad na funkcionere Demokratske stranke Natašu Vučković, Balšu Božovića i Dragana Šutanovca na Zvezdari i zatražila da nasilnici budu kažnjeni.

Po oceni tog saveza, ovaj napad je "novo svedočanstvo o nemogućnosti suštinskih promena u Srbiji dok se njome vlada podizanjem atmosfere straha, nekažnjavanjem nasilja i uspostavljanjem sistema vrednosti iz devedesetih godina".

Savez LDP-LSV-SDS smatra da Srbija već nekoliko godina tone u atmosferu u kojoj je fizičko ili verbalno nasilje normalan oblik komunikacije.

"Kažnjavanje nasilnika je najmanja stvar koju moramo zahtevati od države. Odgovorna, demokratska i evropska vlast podrazumeva spremnost da se prekine sa žigosanjem političkih protivnika, sposobnost da prestane sa raspirivanjem mržnje među ljudima zarad svojih političkih interesa, ali i prestanak zloupotrebe medija koji dele građane na lažne izdajnike i lažne patriote," navodi se u saopštenju.

82

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.