Izvor: B92, 12.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija preuzima kontrolu granice

Preševo -- Policija je počela preuzimanje obezbeđenja državne granice ka Makedoniji i to je poslednja faza preuzimanja granica od vojske.

Time će se uskoro, posle 90 godina, na svim graničnim prelazima u Srbiji nalaziti isključivo policija. Albanci iz Preševske doline zadovoljni su što je ispunjen njihov zahtev da u obezbeđenje granice učestvuje i lokalna multietnička policija. To je, inače, bio i jedan od važnih uslova za približavanje Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predavanjem karaule "Robert Stošić" u selu Čakanovac kod Preševa policiji, počeo je proces preuzimanja granice sa Makedonijom. Preostala dva prelaza vojska će predati policiji do kraja meseca.

"Samim preuzimanjem obezbeđenja državne granice nastupa jedan novi način obezbeđenja. Vojska je obezbeđivala duž granice, a policija će započeti novi vid, ne samo duž, nego i po dubini", objašnjava načelnik policijskog odeljenja za granicu Srbije Božidar Pandić.

Albanci iz Preševa pre dve godine uputili su zahtev republičkim vlastima da u obezbeđenje granice učestvuje multietnička policija i da se otvore dva nova prelaza prema Makedoniji pre dve godine, nakon ubistva albanskog mladića, koji je pokušao da pređe granicu van graničnog prelaza.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže da republička vlada sada pokazala da je ozbiljna u nameri da uvaži potrebe Albanaca. "Ta granična policija će imati sigurno najbolju saradnju sa lokalnim stanovništvom, pogotovo oni koji žive i rade u pograničnim zonama prema Makedoniji", rekao je Mustafa.

Prema rečima Božidara Pandića, dva nova malogranična prelaza prema Makedoniji spremna su za otvaranje, ali se čeka da o tome odluku donesu i makedonske vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.