Policajcima određen pritvor

Izvor: B92, 14.Mar.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajcima određen pritvor

Beograd, Dobričevo -- Četvorica bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije saslušani su u Okružnom sudu u Beogradu. Istražni sudija im je odredio pritvor do mesec dana.

Dok ministar policije Ivica Dačić slučaj vidi kao neprijatnost za MUP, u Fondu za humanitarno pravo, koji je i podnosilac krivične prijave, ocenjuju da je akcija efikasna, ali i nedovoljna. Istraga je pokrenuta protiv petorice bivših pripadnika pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koje se sumnja da su 1999. na Kosovu počinili ratne zločine.

Istražni sudija je nakon saslušanja doneo rešenje o sprovođenju istrage i odredio im pritvor, potvrdila je za B92 portparolka Okružnog suda Ivana Ramić. Ona kaže da im je "pritvor određen zbog teških okolnosti pod kojima je izvršeno krivično delo, kao i zbog mogućnosti uticaja na svedoke".

"Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu juče je saslušao, nakon podnošenja zahteva za sprovođenje istrage, četiri lica. Saslušanje je počelo u popodnevnim časovima i trajalo je do kasno u noć", rekla je ona.

"Nakon saslušanja istražni sudija doneo je rešenje o sprovođenju istrage zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i prema okrivljenima je odredio pritvor koji po ovom rešenju može trajati do mesec dana", kaže Ivana Ramić.

Kako navodi, reč je o Zoranu Nikoliću, Draganu Milenkoviću, Zoranu Markoviću i Nenadu Stojkoviću. Okrivljeni i njihovi branioci mogu da izjave žalbu protiv rešenja o određivanju pritvora i rešenja o sprovođenju istrage, objašnjava Ivana Ramić.

Podsetimo, pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu već se sudi Radoslavu Mitroviću, komandantu tog odreda, za izdavanje naredbe za ubijanje albanskih civila, među kojima je bilo žena i dece, u Suvoj Reci 26. marta 1999.

Inače, pre deset dana Fond za humanitarno pravo je podneo krivičnu prijavu protiv 15 pripadnika 37. odreda zbog zločina koji su počinjeni na Kosovu 1998. i 1999. godine, na osnovu izjava policajaca koji su svedoci zločina.

Vekarić: Kršenje humanitarnog prava

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je za B92 da je u ovom slučaju reč o teškom kršenju humanitarnog prava.

Prema njegovim rečima, detalji zločina nalaze se u zahtevu za sprovođenje istrage, podnetom istražnom sudiji Veća za ratne zločine.

Bruno Vekarić (FoNet)

"Želeo bih da naglasim da je ovo udružena akcija Tužilaštva i MUP-a i da je ona isključivo usmerena ka sprovođenju pravde za žrtve”, rekao je Vekarić.

"Žrtva nema nacionalnost ni nacionalnu pripadnost, a samo oni koji su se ogrešili o zakon, koji su ubijali žene i decu i pljačkali – ruka pravde je usmerena ka njima. 99 odsto policajaca je časno radilo svoj posao”, kazao je on.

"Oni nisu bili na Kosovu zato što su to želeli, nego zato što se vodio suludi rat protiv celog sveta. To su bile prave patriote, a ovi ljudi koji su iz toga želeli da izvuku profit, oni su u ovom trenutku cilj naše istrage”, rekao je Vekarić.

Kandićeva: Neki su i dalje na slobodi

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je za B92 da je odluka Tužilastva da zatraži pokretanje istrage veoma efikasna, ali ne i dovoljna, pošto su i dalje na slobodi pojedinci koji su učestvovali u ratnim zločinima.

"U našoj krivičnoj prijavi pomenuto je još deset pripadnika tog 37. odreda, u kontekstu njihovog ličnog učešća u gnusnim, užasnim zločinima”, rekla je Kandićeva.

"Ono čega se ja pribojavam, to je da, ako su na slobodi ostali oni koji danas zauzimaju pozicije, na primer, u predsedništvu nezavisnog sindikata policije, oni su u stanju da sada, u strahu od toga da će i oni doći na dnevni red, pokušaju da opstruiraju i da zbune javnost kako bi predstavili ono što se događalo na drugačiji način nego što su činjenice”, navela je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić najavio pravnu pomoć osumnjičenim policajcima

Izvor: RTS, 14.Mar.2009

Četvorici policajaca osumnjičenih za ratni zločin određen pritvor i protiv njih pokrenuta istraga. MUP nema razloga da štiti bilo koga ko je počinio ratni zločin, ali će osumnjičenima biti pružena pravna pomoć, rekao ministar Dačić. Delegacija leskovačkih policajaca, na sastanku sa Dačićem...

Nastavak na RTS...

Pritvor četvorici osumnjičenih za ratne zločine

Izvor: Kurir, 14.Mar.2009

BEOGRAD, 14. marta 2009. (Beta) - Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu doneo je danas rešenje za sprovođenje istrage protiv četvorice pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije osumnjičenih za ratni zločin na Kosovu 1999. Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić...

Nastavak na Kurir...

Pritvor četvorici osumnjičenih za ratne zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2009

BEOGRAD - Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu doneo je danas rešenje za sprovođenje istrage protiv četvorice pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije osumnjičenih za ratni zločin na Kosovu 1999...Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić rekla je za agenciju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

MUP neće pružati zaštitu osumnjičenima

Izvor: RTS, 14.Mar.2009

Četvorici policajaca osumnjičenih za ratni zločin određen pritvor i protiv njih pokrenuta istraga. MUP nema razloga da štiti bilo koga ko je počinio ratni zločin, ali će osumnjičenima biti pružena pravna pomoć, rekao ministar Dačić. Delegacija leskovačkih policajaca, na sastanku sa Dačićem...

Nastavak na RTS...

Smirivanje napetosti u Leskovcu

Izvor: Mondo, 14.Mar.2009

Načelnik Policijske uprave Leskovac Slavoljub Cakić obavestio je leskovačke policajce o razgovoru sa ministrom policije o hapšenju četvorice policajaca, zbog sumnje da su počinili ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.