Izvor: B92, 31.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci se žale Ustavnom sudu

Beograd -- Nezavisni sindikat policije pokrenuće pred USS postupak ocene ustavnosti vladine Uredbe o štrajku policijskih službenika.

Član predsedništva tog sindikata Momčilo Vidojević je za novosadski Građanski list rekao da vladina uredba praktično podrazumeva "zabranu štrajka" policajaca, kao i da je taj podzakonski akt "katastrofalan i sramotan".

U uredbi koju je Vlada Srbije usvojila prošle nedelje, između ostalog, stoji da policajci smeju da štrajkuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najduže 30 minuta, isključivo bez oružja i druge službene opreme.

"Strašno je da generalni štrajk policije može biti kraći od štrajka upozorenja, koji traje sat vremena! Naš štrajk može trajati samo kao puš-pauza. Ispada sad da smo mi gori od 'crvenih beretki' ili od nekih koji su pokušavali da izvedu državni udar", kazao je Vidojević.

On je naveo da će se sindikat žaliti OEBS-u i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Vidojević je rekao da ministar policije Dragan Jočić, iako je obećao, još nije zakazao sastanak sa predstavnicima sindikata.

"Štrajk stoji, mi smo ga samo suspendovali, a kad ćemo i kako nastaviti, zavisiće od procene situacije", kazao je Vidojević.

Šta kaže uredba

Policajci smeju da štrajkuju najduže pola sata, isključivo bez oružja i druge službene opreme, utvrđeno je Uredbom o štrajku policijskih službenika, usvojenom na poslednjoj sednici Vlade Srbije.

Minimum procesa rada tokom štrajka policijaca obezbeđuje se radom najmanje 90 odsto zaposlenih u organizacionoj jedinici u kojoj se organizuje štrajk, piše u uredbi objavljenoj u novom broju "Službenog glasnika".

Najmanje deset dana pre štrajka policajaca, organizator je dužan da na oglasnoj tabli istakne odluku o prekidu rada, zahteve i spisak učesnika i da to dostavi starešini organizacione jedinice, koji ih prosleđuje direktoru policije.

U štrajku mogu učestvovati samo oni policijski službenici koji su radno angažovani, okupljanjem van prostorija, u krugu organizacione jedinice u kojoj se organizuje prekid rada.

Zahtevi zbog kojih se organizuje štrajk, kako se navodi u uredbi, mogu se odnositi samo na zaštitu ekonomskih prava policijskih službenika: na rad, uslove rada, zaradu, higijensko-tehničku zaštitu, odmor, odsustva, socijalno obezbeđenje i osiguranje i standard.

Policijski službenici koji štrajkuju ne smeju da ometaju obavljanje poslova, u slučaju vanrednih zadataka štrajk će biti odložen, a utrđena je i disciplinska odgovornost za policijskog službenika koji prekrši uredbu.

Uredbom je utvrđeno da nije dozvoljeno samoinicijativno davanje izjava za javnost ili drugo javno istupanje kojima se vređaju druga lica, iznose neistine o radu Ministarstva unutrašnjih poslova i politički stavovi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.