Izvor: B92, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika o Predlogu zakona o veri

Beograd -- Prednacrt zakona o slobodi vere, crkvama i verskim zajednicama u oštroj je suprotnosti s postojećim Ustavom.

Prednacrt je u suprotnosti i s Nacrtom novog Ustava Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ocenili su u ponedeljak predstavnici nekoliko verskih zajednica i udruženja na sastanku u Adventističkoj crkvi u Beogradu.

Predstavnici Beogradskog centra za ljudska prava, Udruženja Srbije i Crne Gore za verske slobode, Evanđeoskog saveza Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << adventističke, baptističke, Hristove duhovne crkve i Evanđeosko-metodističke crkve negodovali su jer Ministarstvo vera nije odgovorilo ni na jednu njihovu primedbu o prednacrtu novog zakona. Kako je saopšteno iz Hrišćanske adventističke crkve, Ministarstvo je time omalovažilo glas jednog dela vernika u Srbiji, kojih se zakon tiče.

Tokom rasprave je pokrenuto pitanje da li se ukida pravo na veroispovest osobama bez državljanstva i pripadnicima malih verskih zajednica i da li se uvodi policijski nadzor nad vernicima. U saopštenju se dodaje da je ministar vera vršio propagandu u korist predloženih rešenja i tako zloupotrebio položaj i da je tako diskvalifikovao i vređao one koji su se usudili da dostave svoje predloge, primedbe i sugestije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.