Izvor: Danas, 05.Apr.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret:Tanjug nanosi štetu

Beograd - Pokret "Dosta je bilo" uputio je Zaštitniku građana inicijativu za kontrolni inspekcijski nadzor Ministarstva kulture i informisanja, zbog propusta Ministarstva da primeni Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i odluku Vlade o pravnom statusu novinske agencije Tanjug.

Pokret u saopštenju navodi da je agencija Tanjug 21.marta 2016. godine u svom video prilogu objavila dokument sa jasno vidljivom adresom stanovanja Saše Radulovića i njegove porodice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Vest je emitovana u informativnim emisijama sa nacionalnom frekvencijom. Time je prekršen čl. 80. Zakona o javnom informisanju i medijima, koji zabranjuje objavljivanje privatnih podataka, napominje se u saopštenju Pokreta.

Iako zakon predviđa podnošenje tužbe protiv izdavača medija, u slučaju agencije Tanjug ne postoji pravna zaštita, objašnjava se u saopštenju, jer Tanjug zapravo radi u pravnom vakumu.

Agencija Tanjug je po odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima trebalo da prestane da postoji 31. oktobra, kao i po Odluci Vlade Srbije koja je stupila na snagu 5. novembra 2015. godine, podseća se u saopštenju.

Pokret smatra da Ministarstvo kulture i informisanja odbija da sprovede zakon, jer je u suprotnosti sa interesima Aleksandra Vučića.

Štetu trpe građani kojima je ugroženo pravo na pravnu zaštitu od objavljivanja netačnih informacija, medija koji formalno pravno više ne postoji, ukazuje se u saopštenju.

Prema stavu Pokreta, građani nemaju korist od rada Tanjuga, nego prevashodno stranke i političari na vlasti, koji u izbornoj kampanji zloupotrebljavaju Tanjug, kao partijski medijski servis za ličnu promociju i batinu za obračun sa političkim neistomišljenicima.

U identičnoj situaciji nije samo Saša Radulović, već veći broj građana, pa rad Tanjuga, nakon formalnog gašenja, prema oceni Pokreta, predstavlja zloupotebu imperativnih propisa.

Pokret zato predlaže da Zaštitnik građana izvrši hitan kontrolni inspekcijski nadzor nad radom Ministarstva kulture i informisanja i preduzme sve mere iz svog delokruga rada.

Pokret "Dosta je bilo" u saopštenju protestuje protiv ovako brutalnog urušavanja medijskih reformi i gaženja pravnog sistema Srbije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.